16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Vesnice roku plná živé víry

30. 9. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/40 Jak se žije nejchudším, 30.9.2008, Autor: Václav Štaud

Obec Vísky na Boskovicku se stala vítězem jihomoravského kola soutěže Vesnice roku 2008. Může se pyšnit několika mimořádnými atributy: ideálním zasazením do okouzlující přírody, cenným románsko-gotickým kostelem svatého Michala a zejména pak pracovitostí a dobrými nápady svých obyvatel. V obci jsou patrné doslova na každém kroku.

„Obecní, spolkové i soukromé aktivity se u nás prolínají, všichni mají zájem spolupracovat, něčím prospět ostatním a obec dál rozvinout. A naše farnost zůstala nedílnou součástí života vsi. Mimo jiné nyní připravuje vybudování farního komunitního centra,“ vysvětluje místní neuvolněný starosta Stanislav Kamba.
Slavnost vyhlášení výsledků soutěže s předáním ocenění řadě jihomoravských obcí byla zahájena v kostele. V uvítacím slovu starosta řekl, že za všechno dobré je třeba nejdříve poděkovat Bohu.
Mši svatou při této příležitosti sloužil generální vikář brněnské diecéze P. Jiří Mikulášek, který si poté s představiteli vlády, kraje a dalšími hosty prohlédl vyzdobenou obec. „Potěšilo mě, že věřící jsou ve Vískách tak aktivní, doslova bych je nazval tmelem společenského života celé vesnice,“ chválil P. Jiří Mikulášek. „Přestože už dlouho nemají vlastního kněze – patří pod farní správu Letovic – sami se starají, aby jejich duchovní život rozkvétal. Ve Vískách je na každém kroku patrný podnikatelský duch obyvatel, živá víra ale při tom nevymizela. To je dobré poznání. Do kraje na rozhraní Českomoravské a Drahanské vrchoviny se rád vracím za jeho krásou a dalekými výhledy. Tentokrát mě ale upřímně potěšili i jeho obyvatelé. Přeji jim, aby se vše stejně dařilo i v letech budoucích a Bůh jim dál žehnal,“ uvedl generální vikář. „Těší nás, že jako malá vesnice s 237 obyvateli dokážeme pomáhat s rozvojovými programy, zapojováním občanů do společenského života a obnovou tradic obcím podstatně větším. Stále se snažíme naši vesnici nějak postrčit dopředu,“ uvádí Stanislav Kamba.
Řadu aktivit zde podniká místní Škola obnovy venkova – jediná v kraji. Tato organizace je součástí obecního úřadu a zajišťuje pro samosprávy obcí a různé neziskové organizace semináře, poradenství a zprostředkování spolupráce s podnikatelskými a dalšími subjekty v Česku i v zahraničí.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou