16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Věrozvěsti na televizní obrazovce

26. 6. 2013

|
Tisk
|

V rozhlehlém domě uprostřed soluňských zahrad se v rodině druhého nejvýznamnějšího muže v celé Makedonii narodil poslední, sedmý syn. Dostal jméno Konstantin. Psal se rok 827.

Vydání: 2013/26 Hurá na prázdniny!, 26.6.2013, Autor: Jan Paulas

Takto začíná nový film režiséra Otakára M. Schmidta a Jany K. Studničkové Cyril a Metoděj. Dědictví otců a matek zachovaj nám, Pane!, který bude mít televizní premiéru v pátek 5. července na svátek našich věrozvěstů. Do vysílání ho Česká televize zařadila od 12.10 hodin na ČT 2 hned po přímém přenosu cyrilomětodějské bohoslužby z Velehradu.

Veřejnoprávní televize pro tyto sváteční dny, kdy si připomínáme 1 150 let od příchodu sv. Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu, připravila premiéru ještě dalších dvou filmů s cyrilometodějskou tematikou: dokumentu režiséra Václava Křístka Bazilika 5. července v 8.35 hod. na ČT 2 a čtyřdílného dokudramatu režiséra Petra Nikolaeva Cyril a Metoděj – Apoštolové Slovanů, jehož první díl odvysílá již tuto sobotu 29. června ve 20 hod. na ČT 2.

MUEZÍN MÍSTO ZVONŮ

Nový film režisérského dua Schmidt – Studničková opět kombinuje dokumentární pasáže s hranými sekvencemi a snaží se prostřednictvím historických faktů detailně zachytit život, dílo a odkaz soluňských bratří, ozřejmit hlavní smysl jejich misie mezi Slovany, ale všímá si i šíření cyrilometodějské tradice po jejich smrti. Průvodcem filmu je tentokrát P. Marek Orko Vácha, který si zároveň zahrál jednoho z věrozvěstů – sv. Metoděje, zatímco sv. Cyrila ztvárnil v hraných sekvencích jiný kněz, P. Miroslav Herold.

„Během cesty jsme zjistili ještě jednu zajímavou věc. Asi to není náhoda, že mezi starším Markem a mladším Mirkem je dvanáct let rozdílu, stejně jako bylo mezi sv. Metodějem a Cyrilem. Oba jsou také rozdílné povahy a jiného druhu znalostí jako oba bratři, takže se v kontrapunktu velmi dobře doplňovali,“ říká Otakáro Schmidt a prozrazuje i silný zážitek, který s oběma představiteli měl. „Bylo to na trajektu, který nás vezl z Řecka do italského Bari. Po probdělé noci při ranním svítání jsme na palubě lodi prožili bohoslužbu, kterou tam oba sloužili a kterou jsme natočili i do filmu.“

Hlavní natáčení filmu probíhalo v Maďarsku, Makedonii, Řecku, Turecku a Itálii, ale točilo se také v pražské svatovítské katedrále či v moravském archeoskanzenu v Modré u Velehradu. „Jeden z nejsilnějších zážitků mě ale čekal při natáčení v Bělorusku, kde na mučednickou krví prosáklé zemi dnes znovu vykvétá kvěsťanství ve své plné síle. Tam jsem si naplno uvědomil, že semínko, které zde na své misii zanesli sv. Cyril s Metodějem, ještě než zamířili na Velkou Moravu, má v sobě takovou sílu, že ho žádný totalitní systém nevyvrátil,“ přiznává režisér. Současně líčí jiný zážitek, jak ho v luxuním hotelu Diana uprostřed Istanbulu v pět hodin ráno vzbudil muezín. „Najednou jsem si uvědomil, že tu nezvoní v šest ráno zvony a že ty zvony už ani u nás dlouho zvonit nemusí. A to ne proto, že Evropa bude muslimská, ale ateistická.“

Film Cyril a Metoděj. Dědictví otců a matek zachovaj nám, Pane! zamíří nejen na televizní obrazovky, ale tento týden vychází i na DVD v edici České televize ve třech jazykových mutacích. „Už nyní má o film zájem běloruská veřejnoprávní televize,“ dodává Otakáro Schmidt.

VELEHRAD MÁLO ZNÁMÝ

Druhý nový dokument s cyrilometodějskou tematikou Bazilika vypráví o nejvýznamnějším poutním místě u nás, velehradském chrámu, v době komunismu. Konec jeho nelehkého příběhu v letech nesvobody je ve filmu symbolizován návštěvou papeže Jana Pavla II. v dubnu 1990. „Baziliku na Velehradě většina lidí spojuje s dědictvím Velké Moravy, s odkazem Cyrila a Metoděje, ale málokdo už ví, jak důležitou roli sehrála v době nedávno minulé,“ říká režisér snímku Václav Křístek. V době, kdy se komunistický režim snažil utlumit vliv církve, si toto poutní místo vybojovalo své postavení a obhájilo svou tradici. „V dokumentu se setkáváme se svědky, ale i účastníky tohoto nelehkého zápasu,“ poznamenává režisér.

Výpravné čtyřdílné dokudrama Cyril a Metoděj – Apoštolové Slovanů režiséra Petra Nikolaeva bylo již na stránkách KT představeno a v příštím cyrilometodějském dvojčísle přineseme krátký rozhovor s představitelem sv. Cyrila, hercem Ondřejem Novákem. Herec Lukáš Jůza ztvárnil ve filmu zase sv. Gorazda, který se stal nástupcem sv. Metoděje na moravském biskupském stolci. Jak se do této postavy snažil vžít? „Gorazd byl původně rozhodně světský, vysoce postavený velmož na Moravě. Hledal jsem tam pro sebe příběh člověka, který žil normálním, profánním životem, ale příchod bratrů a vynález písma ho velmi oslovil a hluboce zasáhl, a proto se dal na duchovní cestu a stal se jejich následníkem,“ prozrazuje herec.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou