16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Věřící se modlili za piloty

2. 9. 2014

|
Tisk
|

V době, kdy se na mnoha místech světa opět chřestí zbraněmi, vzpomínali obyvatelé moravsko-slovenského pomezí na válečné události dávno minulé. 

Vydání: 2014/36 Ve Žďáru fandili rodině, 2.9.2014, Autor: Jiří Gračka

Nad Bílými Karpaty nechyběly ani „létající pevnosti“. Repro KT
Také věřící lidé se připojili k připomínce 70. výročí největší letecké bitvy nad naším územím. Při ní se utkali Američané s Němci. Polní mši na místě dopadu jednoho ze sestřelených amerických bombardérů předsedal v sobotu odpoledne v Rudicích na Uherskobrodsku olomoucký arcibiskup Jan Graubner. „My, kdo žijeme v míru, si musíme uvědomovat velikost takové milosti. Ostatně v současnosti se válčí na mnoha místech, a my jsme proto při vzpomínce na 70 let starou událost pamatovali také na oběti první světové války i na ty současné,“ sdělil při této příležitosti KT.
Bohoslužbu za oběti bitvy slavili v neděli také v nedalekém Slavičíně. Ten se pro 28 letců stal dočasným pohřebištěm a do roku 1946, kdy byly ostatky převezeny na Západ, se zde nacházel největší hromadný hrob amerických pilotů u nás. „Při mši jsme prosili o Boží milosrdenství pro zemřelé s vděčností za to, že se pro nás obětovali,“ zmínil farář P. Miroslav Strnad.Mezi hosty vzpomínkových akcí zavítal též Loy Dickinson, který tehdy sloužil jako navigátor jednoho ze sestřelených letounů. „Přenocoval jsem v domku Františka Bači a ráno jsem se pokoušel svým hostitelům říct, že jsou v nebezpečí, pokud mne schovávají. Proto jsem se dobrovolně rozhodl, že se vzdám,“ vzpomínal na dávné události devadesátiletý Američan.
Připomínka bitvy, při níž zahynulo 41 amerických letců a stovky civilních obyvatel v průmyslových oblastech Ostravska, se konala i na mnoha dalších místech. V Bojkovicích o bitvě otevřeli výstavu a představili knihu místního historika Vlastimila Hely. Ten pro KT shrnul 70 let staré události slovy: „Do útoku na průmyslové oblasti Ostravska byly 29. srpna 1944 nasazeny stovky bombardovacích a stíhacích letounů. Poslední letící peruť byla v prostoru nad Bílými Karpaty napadena německými stíhači, jimž se podařilo sestřelit nebo donutit k přistání 
10 letadel.“ 
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou