16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Velikonoční výlet na Onen Svět (a zase zpět)

29. 3. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/14 Velikonoce, 29.3.2010, Autor: Jiří Macháně

Když se řekne, že Onen Svět je v Lašovicích, není to rouhání. Je to místní název lokality a vrchu v malebné farnosti, v obci ležící na pomezí jižních a středních Čech. Spadá pod klášter v Milevsku a spravují ji tamní premonstráti. Sešli jsme se s představeným komunity P. Norbertem Vehovským OPraem a administrátorem farnosti, kde se Onen Svět nachází, P. Nepomukem Löfelmannen OPraem. Právě on nás na Onen Svět vzal…

…a prozradil, že tu slaví Velikonoce v plné parádě, protože farnost v Lašovicích je poměrně živá. V neděli se tu sejde až devadesát farníků. „Budeme mít na Zelený čtvrtek i mytí nohou a každý den tridua bohoslužbu,“ prozrazuje P. Nepomuk. O tom, jak budou vypadat Velikonoce na skutečném onom světě, mohou lidé jen spekulovat. Jak teologové říkají, „nikdy jsme tam nebyli“… „Myslím si, že se to tam nějak zvlášť neslaví. Tam se totiž žije neustále v radosti všechno to, co my zažíváme během roku,“ dělí se o své domněnky P. Vehovský. Tázali jsme se P. Vehovského, zda snad na věčnosti nesedí rok co rok andělé s hlavou v dlaních bědujíce, co to ti lidé provedli, že zabili Krista. „Ve velikonočním chvalozpěvu zpíváme ‚ó šťastná vino‘. Pán Bůh to zařídil tak, že jeho Syn tím vším pro naše dobro musel projít. Je to z lidského pohledu nepochopitelné a drsné. Na druhé straně je to největší projev lásky vůči nám,“ vyvrací falešné pohledy premonstrát z Milevska. Onen svět okem katolíka zahrnuje i očistec, tedy církev trpící. „Jsou to naše naivní představy, když si říkáme, že Hospodin dá o Velikonocích duším v očistci (obrazně řečeno) nějaký bonus. Tak to podle mě nebude. Spíš mi přijde, že duše v očistci může ve svém – jak náš papež říká – existenciálním čase dospět v době Velikonoc k očištění. Bylo by zajímavé vzít v úvahu i to, že jednou za rok jsme vyzváni, abychom se obnovili ve svátostech: obnova křtu, zpověď, svaté přijímání. Tak to by mohl být bonus duchovního dobra přímo od nás pro duše v očistci – když na ně myslíme a za ně to obětujeme,“ vysvětluje P. Norbert.

TENTO SVĚT Z ONOHO SVĚTA

Ale zpět na zem. Na vrcholku kopce stojí rozhledna a turistická chata. Je odsud vidět široko daleko do kraje. Po okolí je rozeseto několik chalup a místo je oblíbeným cílem nedělních, prázdninových, ale i docela všedních výletů rodin, turistů, skautů a dalších společenství. „Když jsem sem dorazil prvně, ptal jsem se sám sebe, proč ten název. Bádání ve mně po čase vychladlo a prostě jsem vzal na vědomí fakt, že mám farnost kousek od Onoho Světa. Ve skutečnosti se to tam jmenuje právě tak z toho důvodu, že je to odlehlé místo. Už ne konec světa, ale přímo onen svět,“ vysvětluje s úsměvem P. Nepomuk, když vystupujeme z auta před místní farou. Za plotem skáčou dva lovečtí psi, kteří odkazují na zálibu místního duchovního správce v myslivosti. Prozrazuje, že si ještě „dodělává“ vzdělání na lesnické škole. „Onen Svět je oblíbeným cílem výletníků i lidí, kteří si chtějí užít krásnou procházku. Chodí sem osamělí lidé i celé rodiny. Možná je to předzvěst toho, že se onoho světa – toho pravého – nemusíme bát. Vždyť i tam nás čeká příjemný a krásný cíl. Tam budeme prožívat ještě větší štěstí než lidé, co se vypraví na náš Onen Svět. A může to také odkazovat k tomu, že štěstí a radost budeme prožívat nikoli ve společenství rodiny či přátel, ale ve společenství samotného Boha,“ uzavírá P. Nepomuk.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou