26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Velikonoční exercicie s kapucíny a v tichu

30. 3. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/14 Velikonoce, 30.3.2010, Autor: Aleš Palán

Příloha: Doma

Prožít Velikonoce v tichu františkánského kláštera v centru Prahy. S takovou nabídkou přišli kapucíni z Hradčan. Kdo z účastníků duchovních cvičení chce, může si svůj mobil dokonce deponovat u bratří v trezoru. Bude tak mít zajištěno, že ho z rozjímání nebude skutečně vůbec nic vytrhávat. (A kdyby snad došlo k nějaké urgentní situaci v rodině, bratři dotyčnému vzkaz předají.) První ročník velikonočních exercicií, který na Hradčanech letos připravili, je založen právě na možnosti dopřát příchozím ticho; to je deviza, o kterou projevilo během krátké doby zájem více než třicet zájemců. Nejmladšímu účastníkovi exercicií, které právě v těchto dnech začínají, je dvacet dva let, nejstarší účastníci jsou dvaaosmdesátiletí manželé. „Hlavní důraz je kladen na velikonoční obřady. Začínáme ve středu večer, ve čtvrtek ráno jdeme do katedrály – mnozí lidé z venkova nikdy nezažili liturgii na Zelený čtvrtek v chrámu sv. Víta a nyní zde mohou být při obnově kněžských závazků,“ vysvětluje bratr Radek Navrátil. Kromě účasti na mších svatých je pro účastníky netradičních duchovních cvičení připraven doprovodný program několika přednášek, které mají posluchačům pomoci dostat se lépe do ticha a Boží přítomnosti. „Mohou pak být vnímavější i při obřadech, které jsou samy o sobě velmi výmluvné,“ říkají kapucíni. Jejich hosté budou přitom s františkánskou komunitou od ranních modliteb až do večerního kompletáře. Celý program bude zakončen pondělní návštěvou Lorety a obědem s komunitou na rozloučenou (ostatní dny, právě kvůli důrazu na mlčení, budou jíst účastníci exercicií sólo).

Zájem naslouchat

Účastníkům duchovních cvičení budou po celou dobu k dispozici bratři, kteří jim budou v případě zájmu naslouchat. Bratr Augustin Šváček, který bude zpovídat, pokládá za výhodu, že v komunitě mají kapucíni staré bratry – nejstaršímu je devadesát, kteří mají hluboké zkušenosti s modlitbou a duchovním doprovázením. Na otázku, jestli důraz na ticho znamená, že frekventant exercicií nemusí celou dobu vůbec promluvit, bratr Augustin přitakává. Vzápětí však s úsměvem dodává: „Při duchovním rozhovoru by ale dotyčný promluvit mohl…“ Účast na něm nicméně není v žádném případě povinná. „Budou-li lidé chtít, mohou se aktivně zapojit do liturgie; je to duchovní vrchol roku a oni z něho pak můžou žít dál,“ uvažuje bratr Radek. Kapucíni se příchozích neptají, jestli jsou katolíci. Na jedny jejich předchozí exercicie se tak přihlásila evangelička či hledající paní z Karviné. Nenaruší několikadenní exercicie během nejvýznamnějších svátků v roce chod komunity? „Uvidíme,“ říkají kapucíni. Vzápětí ale vypočítávají, jaké zkušenosti s podobným typem duchovního doprovázení mají: o prázdninách přijímají například po vzoru olomouckých bratří mezi sebe mladé lidi. Ti jsou s nimi týden a na pobyt a stravu si vydělají prací vlastních rukou. „Je to pro komunitu určité vykolejení, ale velmi zdravé,“ usmívá se Radek Navrátil. A bratr Titus Polák dodává: „My se od příchozích učíme, oni donesou něco, nač bychom třeba sami nepřišli.“

Mnišská cela – ideální prostředí

Kapucíni z Hradčan poněkud zmenšili vlastní klauzuru, takže někteří účastníci exercicií budou obývat bývalé mnišské cely. Ty jsou velmi prosté: postel, skříň, stůl, židle a věšák. Pro exercicie ideální prostředí. Kapucínům se hlásí lidé z celé republiky, někteří až z Ostravy. Celý pobyt je od provincie dotovaný, účastníky přijde na dva tisíce korun. A co si s sebou vzít na Hradčany ke čtení? „Nejlepší jsou texty k liturgii, ty člověka úplně odzbrojí, to je skutečná tresť,“ říká bratr Radek. Anebo vůbec nic: sama liturgie a ticho je dostatečně výmluvné. Bratr Titus připomíná, že kapucíni mají být každý den alespoň hodinu denně v tichu. „A při komunikaci s Bohem moc mluvit nepotřebujeme,“ dodává.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou