23.–29. dubna 2024
Aktuální
vydání
17
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Velikonoce u Kristova hrobu

21. 4. 2015

|
Tisk
|

Jeruzalémský Chrám Božího hrobu je vybudován v místech, kde se před 2 000 lety odehrávaly velikonoční události. Jaké je být tam knězem, popisuje P. ANDREW KINGSLY HAYFORD.

Vydání: 2015/17 Akce K: hlídali nás jako zločince, 21.4.2015, Autor: Veronika Bezděková

Celkem nás tu žije deset, z toho sedm kněží a tři bratři. Sešli jsme se z celého světa – z Polska, Itálie, Malty, Koreje, Palestiny a Ghany. Osobně jsem přesvědčen, že je mým osudem sloužit na místě, kde Ježíš zemřel, byl pohřben a vzkříšen. Když jsem před osmnácti lety přijel do Svaté země, ve snu by mě nenapadalo, že skončím v nejdůležitějším chrámu na světě. Původně jsem přišel jen na tři měsíce, a už jsem tu zůstal.
Sloužit v Chrámu Božího hrobu není jednoduché. Ne každý se umí vyrovnat s tlakem, který tato služba přináší. Vzhledem k dokumentu Status quo je dobré, zůstane-li tu kněz alespoň šest let. Mnoho kněží a bratrů však žádá změnu místa i po dvou letech.
Neměnný dokument, který určuje práva, povinnosti a vymezuje vlastnictví římskokatolické, pravoslavné a arménské církve uvnitř chrámu. O chrám totiž mezi sebou církve po staletí bojovaly (menší práva má také církev koptská, syrská a etiopská), a tak byl v roce 1852 vydán edikt Status quo. Se vznikem státu Izrael byl konečně sepsán jako dokument, předtím byl pouze ve verbální formě, čehož bylo zneužito ostatními církvemi k nelegálnímu získávání majetku, který byl původně v našem vlastnictví.
Vstávám ve 3.30 ráno, ve 4 hodiny totiž otevíráme chrámové dveře. Musím připravit vše potřebné pro bohoslužby a procesí, která se zde denně konají. Jakožto první sakristián denně řeším problémy vyplývající z (ne)dodržování Statu quo. Je to obrovská odpovědnost, protože v případě, že se byť i jednou určité pravidlo nedodrží, automaticky na danou věc ztrácíme právo.
Svatá země je sama o sobě výjimečná. Vše, co čteme v Bibli, ať už ve Starém či Novém zákoně, se stalo právě tady. Velikonoce v našem chrámu jsou opravdu krásné, protože právě na tomto místě vše začalo. Těžko lze k něčemu přirovnat pocit, kdy se v noci ze soboty na Velikonoční neděli v procesí procházíte kolem prázdného Kristova hrobu a zpíváte hymnus „Bože, chválíme Tebe“. 
Záleží, zda se chtějí účastnit našich liturgických obřadů, nebo přijeli navštívit hrob. Bazilika totiž bývá přeplněná a dostat se dovnitř chce hodně trpělivosti, protože izraelská policie dodržuje velmi přísná bezpečnostní opatření, a tak se bohužel může stát, že se poutníci do chrámu na bohoslužby ani nedostanou, zvlášť když slavíme Velikonoce spolu s pravoslavnou a arménskou církví. Oslavy jsou však mimořádně krásné, především naše procesí se starodávnými hymny a varhanním doprovodem.
Za ta léta jsme na to už zvyklí. Žijeme zde, jak se říká, pod jednou střechou, a proto se musíme chovat jako bratři a sestry. Samozřejmě někdy cítíme napětí – například na Boží hod velikonoční jsme slavili vzkříšení Páně, ale pro ostatní to byla Květná neděle, a tak probíhalo najednou hned několik bohoslužeb a procesí různých církví. To samozřejmě vyvolávalo negativní emoce, ale nemůžeme s tím nic dělat, vše je řízeno Statem quo.
Večer, když je bazilika skoro prázdná (po předchozí domluvě je možné strávit noc v Chrámu Božího hrobu – pozn. red.), je dobré najít si alespoň pár minut pro soukromou modlitbu a ujasnit si, proč jsem vlastně tady. Každých pět týdnů máme možnost chrám na týden opustit, abychom načerpali síly, kterých je opravdu zapotřebí. Služba v chrámu je totiž náročná nejen fyzicky (máme hodně práce v noci i brzy ráno), ale i psychicky. Do chrámu k nám denně přicházejí tisíce lidí, z nichž někteří jsou skutečnými poutníky, co se chtějí v tichosti věnovat modlitbě. Naneštěstí však přichází také mnoho turistů, kteří nemají ponětí, kde se vlastně nacházejí, a podle toho se chovají. Jenže my musíme zachovat klid a být vlídní ke všem.
Velmi rád chodím do Ježíšova prázdného hrobu, protože když do něj vstoupím, okamžitě cítím, že jsem na jedinečném místě. Miluji ten okamžik, kdy zavřeme dveře a najednou, po celém dni chaosu a hluku, slyšíte to ticho. Během dne je velmi těžké, nejen pro nás, ale i pro poutníky a návštěvníky, uvědomit si, že se nacházíte na svatém místě. Ale jakmile se za posledním návštěvníkem zavřou dveře, je to něco úplně jiného.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou