12.–18. března 2024
Aktuální
vydání
11
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Velehradská pouť za jednotu

21. 1. 2020

|
Tisk
|

Svátek Panny Marie, Matky jednoty křesťanů, slavili lidé v neděli 19. ledna na poutním místě při mši svaté, kterou celebroval biskup Josef Hrdlička.

Vydání: 2020/4 Neziskovky roku? Ty, co chrání život, 21.1.2020, Autor: Jiří Gračka


Ten sem navzdory nevlídnému počasí přijel zastoupit původně plánovaného celebranta, nemocného biskupa Antonína Baslera. Na povětrnostní podmínky pak upozornil ve své promluvě. „Zatímco tu hlavní, cyrilometodějskou pouť tady slavíme v době největších veder, kdy stát na rozpálené dlažbě nebývá příjemné, k další důležité pouti se scházíme uprostřed zimy a kazatel musí ve studeném chrámu dobře vážit slova, aby ani jedno nebylo navíc,“ podotkl.
Matka všech lidí
Lednová pouť o svátku Panny Marie, Matky jednoty křesťanů, podle olomouckého emeritního pomocného biskupa ukazuje, že Maria je Matkou všech lidí. „Kolik je přitom jen v naší zemi sirotků, kteří o této Matce nic nevědí. I je ale ona sleduje laskavým pohledem,“ zmínil biskup Hrdlička a pokračoval: „Když maminka vidí rozhádané děti, umí je navést k tomu, aby se nehádaly, měly se rády a prožívaly jednotu a sílu rodiny!“
Za svornost všech, kdo se hlásí ke Kristu, i za ty, pro něž je rozdělení křesťanů pohoršením, se věřící modlili v přímluvách. A mezi prosby zařadili jednu za biskupa Hrdličku, který právě v neděli slavil své 78. narozeniny. Gratulaci a květiny mu velehradští farníci předali v závěru bohoslužby – jen o chvíli dříve, než se liturgický průvod odebral do kaple Panny Marie, Matky křesťanské jednoty, kde poutní slavnost zakončil společnou modlitbou.
Tisíciletá tradice už od dob Cyrila a Metoděje
Modlitba za jednotu křesťanů má podle biskupa Hrdličky na Velehradě tisíciletou tradici už od dob sv. Cyrila a Metoděje, kteří dosáhli zrovnoprávnění řeckého obřadu i slovanského jazyka. „Velehrad je také spjat s dílem arcibiskupa Antonína Cyrila Stojana, který podporoval snahy o sjednocení Slovanů ve víře a pořádal zde unionistické kongresy,“ připojil.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou