12.–18. března 2024
Aktuální
vydání
11
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Velehradská pouť i se sv. Ludmilou

10. 7. 2018

|
Tisk
|

Před obrazem Panny Marie a vedle ostatků sv. Ludmily se na Velehradě 5. července slavila cyrilometodějská poutní mše, při které biskupové zasvětili zemi Mariinu Neposkvrněnému Srdci.

Vydání: 2018/28 Velehradská pouť i se sv. Ludmilou, 10.7.2018, Autor: Jiří Gračka

Zatímco první ze zmíněných svatých žen, Matka Boží, se na Velehradě připomíná stále a mnoha způsoby, s babičkou sv. Václava se tu lidé mohli setkat poprvé. Její ostatky výjimečně opustily své místo ve Svatovítském pokladu a na Velehradě byly vystaveny k veřejné úctě po oba dny cyrilometodějských oslav. Frontu přišla vystát také Ludmila Pokorová z Brna. „Chci svou patronku prosit o ochranu blízkých, hlavně vnoučat,“ svěřila se KT.
Sté výročí vzniku státu
Cenná relikvie, která se na oslavě Dnů lidí dobré vůle ocitla v rámci připomínky stého výročí založení Československa, byla před zahájením hlavní mše svaté přenesena k oltáři. Kolem něho se pak shromáždili téměř všichni čeští a moravští biskupové, bratislavský pomocný biskup Jozef Haľko jako zástupce slovenského episkopátu a také několik desítek kněží.
Na skutečnost, že se sem česká kněžna vrací po mnoha staletích, upozornil v úvodu bohoslužby hlavní celebrant, kardinál Dominik Duka. „Právě zde byla se svým manželem Bořivojem pokřtěna,“ uvedl a připomněl řadu „osmičkových“ výročí, která souvisejí také s Velehradem. „Zde jsou počátky naší státnosti, zápasu o svobodu, samostatnost a obětavou lásku vyrůstající z víry a naděje,“ dodal.
Také arcibiskup Jan Graubner ve své homilii upozornil na letošní výročí – mimo jiné i na zasvěcení národa Panně Marii před pětadvaceti lety právě zde na Velehradě. Při ohlédnutí za minulostí připustil, že „neseme zodpovědnost za skutečnosti, které nahánějí strach nejen tím, že roste politický vliv potomků komunistických diktátorů,“ a varoval před „novou tváří marxistické ideologie“, která zpochybňuje právo na život nebo rozdílnost muže a ženy. Zasvětit se znamená podle olomouckého arcibiskupa dát se do ochrany, ale také k dispozici a společně chtít vydávat svědectví o Kristu. „To může být nejcennějším darem pro naši společnost, která pak dostane příležitost objevit Boží moudrost, krásu křesťanské kultury a mír plný naděje,“ uzavřel své kázání.
Na jeho slova navázalo vyznání víry se zasvěcením. „Chceš jako Maria žít podle Božího slova, aby se vtělovalo do tvých skutků? Chceš jako Maria přispět k povznesení naší kultury úctou ke každému člověku?“ ptal se kardinál Duka a třicet tisíc přítomných na otázky odpovídalo „ano“. V závěrečné modlitbě obřadu pak pražský arcibiskup zasvětil Panně Marii a skrze ni Bohu celý národ, „aby v nás i skrze nás mohl budovat své království pravdy, spravedlnosti, lásky a pokoje.“
Medaile a poděkování
Témata zmíněná v homilii částečně zarezonovala i během závěrečného předávání ocenění České biskupské konference. Pamětní medaili totiž obdržel mimo jiné bývalý velvyslanec ČR ve Vatikánu Pavel Vošalík, dále Luděk Navara a Miroslav Kasáček, kteří se dlouhodobě zasazují o odkrývání zvůle totalitních režimů, manželé Eva a Josef Jelínkovi za svou službu při ochraně života a rodiny a také bývalý rektor římského Nepomucena P. Petr Šikula. Řádem sv. Cyrila a Metoděje byla oceněna malířka Bedřiška Znojemská a děkovným uznáním pak ilustrátorka sestra Česlava Talafantová OP a také hudebník P. Angelik Zdeněk Mička OP.
Připomínka stoletého výročí republiky ovšem nezazněla na Velehradě jen při bohoslužbě. Předchozího večera zde kardinál Duka a arcibiskup Graubner zahájili výstavu „Katolická církev a republika“, která bude ve Velehradském domě sv. Cyrila a Metoděje k vidění až do půlky září. „Pokusili jsme se ukázat, že církev vždy stála na straně národa,“ uvedl kurátor výstavy Josef Kořenek. Za významný moment pak vernisáž označil kardinál Duka. „Státy v Evropě se rodily křtem a Velehrad je spojen se křtem prvního českého knížete. Naše státnost se zrodila zde,“ prohlásil.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou