16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Ve Vatikánu ochutnají plzeňské pivo

29. 2. 2012

|
Tisk
|

Vydání: 2012/9 Dominik Duka sloužil 'kardinálskou primici', 29.2.2012, Autor: Jiří Prinz

Přesně čtyřicet dnů trvá předvelikonoční postní doba a právě tak dlouho bude zrát i velikonoční várka piva, která z Plzně dorazí 3. dubna do Vatikánu. Zde si na Plzeňském Prazdroji pochutnají jak zástupci papežského stolce, tak i běžní poutníci.

„Pivo skončí hlavně v domě svaté Marty, což je takový hotelový dům pro návštěvy a bydlí tam také mnozí vatikánští zaměstnanci nebo se tam alespoň stravují,“ uvedl plzeňský biskup František Radkovský, který minulý týden velikonoční várku piva požehnal. Podle jeho slov si po loňsku, kdy z Plzně dorazila velikonoční zásilka piva do Vatikánu poprvé, získal Prazdroj v církevním státě značnou oblibu. Té by pochopitelně chtěli zástupci pivovaru využít. „Rádi bychom naše pivo propojili s touto velkou událostí a jako požehnané je tradičně posílali církevním hodnostářům i poutníkům do Vatikánu každý rok,“ prohlásil starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka. Právě on bude spolu s biskupem Radkovským podepsán pod pamětním Varním listem, na němž je zaznamenána charakteristika plzeňského ležáku a který spolu s velikonoční várkou poputuje do Vatikánu.

První várka piva se dříve žehnala běžně a ležák Pilsner Urquell nebyl výjimkou. Historicky prvního požehnání se mu dostalo 5. října 1842. „Jsem rád, že Plzeňský Prazdroj tuto milou tradici připomíná, a doufám, že bude mít velikonoční pivo úspěch nejen ve Vatikánu,“ uzavřel plzeňský biskup František Radkovský.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou