26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Vážení přátelé, čtenáři Katolického týdeníku,

15. 3. 2016

|
Tisk
|

rozvoj péče o nemocné ve střediscích Oblastní charity Červený Kostelec dále pokračuje.

Vydání: 2016/12 Tři roky s papežem Františkem, 15.3.2016

Příloha: Domov svatého Josefa a HOSPIC Anežky České

 
Na podzim 1994 jsme připravovali výstavbu hospice, jeho provoz a celkové zaměření léčby a péče o terminálně nemocné i jejich rodiny. V podstatě do roka byl otevřen první český hospic – Hospic Anežky České v Červeném Kostelci, jímž do dnešního dne prošlo více než 7800 pacientů. V roce 2004 jsme otevřeli Mobilní hospic Anežky České a Ambulanci paliativní péče a nyní aktivně spolupracujeme na vzniku sítě mobilních hospiců a ambulancí paliativní medicíny, které by spádově dle potřeby navazovaly na péči lůžkových hospiců.
V červnu 2001 nám darovala Kongregace sester Nejsvětější Svátosti z Českých Budějovic areál bývalého jezuitského kláštera v Žirči u Dvora Králové, aby zde vznikl Domov sv. Josefa, a tak se péče rozšířila na nemocné s roztroušenou mozkomíšní sklerózou. Postupně jsme objekt rekonstruovali a otvírali jeho jednotlivé části. K dnešnímu dni se v něm pečovalo o více než 3000 nemocných. Loni jsme zde z důvodu stálého nedostatku potřebných lůžek zrekonstruovali další dva objekty a letos jsme v nich zahájili provoz. Tím má Domov dvojnásobnou kapacitu, tedy 86 lůžek.
V článcích, které následují, si přečtete příběhy a zkušenosti lidí jak z Hospice Anežky České, tak z Domova sv. Josefa. Když jsem si je před psaním úvodního slova přečetl, tak jsem si opět do hloubky uvědomil, jaký smysl naše práce má. Zároveň cítím velkou vděčnost ke svým spolupracovníkům a velký obdiv k našim pacientům. Jejich příběhy a nasazení personálu mi dávají odvahu požádat Vás o podporu našeho díla modlitbou, šířením informací o nás a dle Vašich možností i o finanční pomoc.
Provoz Hospice Anežky České a Domova sv. Josefa se neobejde bez dotací z Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV), z krajů a měst. Přičemž dotace z MPSV je letos na odlehčovací služby o 36 % nižší než v roce 2015 a na rozšířenou kapacitu jsme nedostali ani korunu, přestože na slavnostním otevření byli zástupci paní ministryně. Co k tomu dodat? Životní příběhy našich pacientů, Vaše podpora a modlitby nám znovu dodávají sílu do našich bojů. Děkuji sestrám z Kongregace sester Nejsvětější Svátosti, že jsou opět v Žirči a zde se za naše charitní dílo modlí a podporují ho. Velké poděkování patří i každému z Vás, kteří nás jakýmkoliv způsobem podporujete. Přeji Vám všem požehnané Velikonoce a radost z blízkosti vzkříšeného Pána.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou