26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Vatikán vítá nový zdroj kmenových buněk

16. 1. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/3 Co poslouchají mladí křesťané, 16.1.2007

Lékaři z univerzity ve Wake Forest v americké Severní Karolíně objevili nový zdroj kmenových buněk: plodovou vodu, v níž se vyvíjí dítě před narozením. Podle odborníků jsou tyto kmenové buňky dokonce kvalitnější než ty, které byly získávány z lidských embryí.

Vatikán, který byl jedním z hlavních kritiků odebírání kmenových buněk z lidských embryí, nynější výzkum přivítal. „Pokud odebrání jistého množství plodové vody nepředstavuje ohrožení pro dárkyni a nemá negativní následky, jsem přesvědčen, že nová metoda získávání kmenových buněk nenese etické problémy,“ uvedl kardinál Lozano Barragan, předseda Papežské rady pro pastoraci mezi zdravotníky. „Nicméně nejsem vědcem a odborníkem v této oblasti, tak mohu mluvit jen podmínečně.“
žádné ničení embryí
„Doposud bylo hlavním problémem ani ne tak využívání kmenových buněk z dospělých organismů, jako z embryí, protože to vedlo k zničení embryí,“ řekl kardinál a dodal, že vědci dokázali, že je možné dosáhnout medicínského pokroku bez ničení embryí a nový objev je podle něj „důvod k radosti“. „Bude trvat ještě několik let, než tyto buňky použijeme pro pokusné léčení lidského pacienta,“ řekl profesor Atala, který zmíněný výzkum ve wakeforestské univerzitě vedl.
Na význam a využití tohoto objevu jsme se zeptali bioetičky MUDr. Dagmar Pohunkové: „Objev, že lze získávat kmenové buňky z plodové vody, je významný zejména proto, že jsou snadno dostupné a jejich použití by bylo bez etického i zdravotního rizika – zejména pokud by se vytvářely ,banky‘ kmenových buněk, kde by měl novorozenec uloženy ,své‘ vlastní kmenové buňky pro případ, že by je někdy později potřeboval (například po úrazu páteře nebo při srdečním onemocnění),“ říká lékařka.
(čbk, čtk, RaVat, red)
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou