26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Varhany zazněly po dvaceti letech

11. 11. 2013

|
Tisk
|

Farnosti v Lukách nad Jihlavou se povedla nevídaná věc. V půli října se ve farním kostele svatého Bartoloměje po dvacetileté odmlce opět rozezněly historické varhany.

Vydání: 2013/46 Izraelem zněla čeština, 11.11.2013, Autor: red

K čistým tónům nástroje ovšem nevedla jednoduchá cesta. Během posledních čtyř let bylo nutné, aby farnost získala bezmála pět milionů korun na restaurování. „V loucké farnosti jsme v roce 2009 stáli před rozhodnutím, zda se pustit do restaurování varhan, které už patnáct let nefungovaly, nebo se poohlédnout po dalších elektronických, které už také dosluhovaly,“ přiblížila zrod myšlenky na záchranu historického nástroje Magda Vaňková, která se zapojila do aktivního shánění podpory formou grantů a dotací.
Tehdy se farnost rozhodla pro záchranu starobylého nástroje. „Z ceny téměř 5 milionů korun, která vzešla z výběrového řízení, jsme se zhrozili. Ale když naši pradědové dokázali před sto padesáti lety vybrat peníze na nové varhany, řekli jsme si, že to dokážeme také,“ uvedla k začátkům čtyřleté cesty Vaňková, která se společně s několikačlenným týmem do nelehké práce pustila. Právě kvůli výrazné finanční náročnosti muselo být restaurování varhan rozloženo do čtyř etap, aby to farnost zvládla financovat. Restaurování varhan se ujal varhanář Vladimír Šlajch z Borovan u Českých Budějovic. „Dnes je obecně velmi obtížné sehnat na takový projekt peníze, proto byla práce rozdělena do etap. Ale nijak výrazně se od dalších mých podobných zakázek nelišila,“ poznamenal k restaurátorským pracím varhanářský mistr Šlajch, který loucké varhany dokončil letos na jaře a v létě je převezl zpět do kostela.
Každý rok musela farnost sehnat zhruba 
1,2 milionu korun na opravy. „Po všechny čtyři roky jsme byli úspěšní v grantech Kraje Vysočina a Ministerstva kultury s nemalým příspěvkem městyse,“ přiblížila způsob financování náročného projektu Vaňková. Příspěvky od těchto institucí byly ve výši zhruba 700 tisíc korun ročně. Zbytek peněz musela sehnat farnost. „Každou první neděli v měsíci probíhá sbírka a farníci jsou opravdu štědří. Daří se nám také každoročně pořádat Farní den s bohatým programem, který je tradičně hojně navštěvován širokou veřejností – a opět s velkorysými příspěvky na varhany,“ dodala Vaňková.
Po dva roky výrazně pomohlo i občanské sdružení Kamarádi Balkánského ranče a mnoho anonymních nezištných dárců. „Dá se říci, že restaurování varhan naši farnost v dobrém slova smyslu nastartovalo. Všichni si byli vědomi velkého finančního závazku a velmi ochotně se zapojovali do akcí, které v uplynulých letech na podporu našich varhan probíhaly,“ uzavřela Magda Vaňková.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou