26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Varhany až ze Španělska

2. 5. 2017

|
Tisk
|

Jedinečné, světové. Takovými přívlastky označují odborníci nové varhany, které pro pražskou svatovítskou katedrálu zhotoví dílna Gerharda Grenzinga z Barcelony, která už postavila nebo zrekonstruovala na 220 varhan.

Vydání: 2017/18 Papež míru navštívil Egypt, 2.5.2017, Autor: Jiří Prinz



Hlavy pozvaných hostů se otáčejí směrem k západní kruchtě svatovítské katedrály. Do míst, kam budou nové varhany umístěny, se promítá jejich vizualizace. „Myslím, že tato chvíle je podobným zázrakem, jakým byla návštěva papeže Jana Pavla II. v roce 1990, od níž v těchto dnech uplynulo právě 27 let,“ připomíná kardinál Dominik Duka. Ten jen před pár okamžiky podepsal smlouvu s varhanářem Gerhardem Grenzingem.
Všichni jsou si vědomi výjimečnosti události – nejde o nic menšího než o dostavbu chrámu svatého Víta. V prvních lavicích jsou usazeni zástupci klíčníků katedrály i sponzorů, po stranách novináři. Kardinál ukazuje na ozdobný stůl, na němž byla smlouva podepsána, a zaplněné katedrále oznamuje, že na tomto stolku podepsali před několika lety Barack Obama a Dmitrij Medveděv mírovou smlouvu mezi Spojenými státy a Ruskem. A na témže stolku podepsal kardinál Duka smlouvu o společném užívání katedrály s bývalým prezidentem Václavem Klausem.
Jak budou vypadat a znít?
I když už jeho varhanářská dílna vyrobila nebo restaurovala více než 220 nástrojů, je si vzácnosti této chvíle vědom i Gerhard Grenzing. V bílých rukavičkách podává českému primasovi pouzdro, které skrývá první píšťalu, aby vyzkoušel zvuk budoucích varhan. Kardinál tak za potlesku přítomných činí. Na plný zvuk nových varhan si však veřejnost musí počkat až na přelom let 2019–2020, kdy by se měly katedrálou poprvé slavnostně rozeznít.
„Nový reprezentativní nástroj bude svou velikostí odpovídat majestátnímu prostoru katedrály,“ říká organolog pražské arcidiecéze Štěpán Svoboda, který je i členem výběrové komise, jež o výrobci mezi čtyřmi zájemci rozhodla.
Varhany budou mít pět tisíc píšťal, nejmenší bude měřit pouhých sedm milimetrů, nejdelší přesáhne délku sedm metrů. Nástroj má být po dokončení v roce 2019 transportován do Prahy osmi kamiony. Jeho celková hmotnost přesáhne
20 tun, což zhruba odpovídá váze tří až čtyř dospělých slonů afrických.
Nástroj bude umístěn na západní hudební kruchtě pod rozetou, která je v současnosti prázdná. „Díky staletími ověřenému obvyklému umístění varhan se jejich zvuk ponese celým chrámem a moc pěkně doplní volný prostor nad vstupem do katedrály,“ dodává Štěpán Svoboda.
Varhany budou mít čtyři manuály s pedálem, celkově budou mít 97 rejstříků. „Druhý a třetí manuál budou žaluziové stroje, nesmírně barevné. Čtvrtý manuál bude mít sólový charakter. Celý nástroj bude osazen čtyřmi varhanními motory dodávajícími dostatečné množství vzduchu pro všechny stroje a píšťaly,“ popisuje regenschori svatovítské katedrály Josef Kšica. Nové varhany si pochvaluje. „Nástroj je osazen spektrem rejstříků a bude možné na něj zahrát hudbu od Bachovy Passacaglie až po současné autory,“ objasňuje jejich přednosti. Že by hrály dosavadní chórové varhany dohromady s novými, s tím se nepočítá.
Kdo je Gerhard Grenzing?
Vítězem výběrového řízení je dílna německého varhanáře od Hamburku žijícího dlouhá desetiletí ve Španělsku, přesněji v Barceloně. V týmu Gerharda Grenzinga pracuje kromě jeho syna a dcery na dvacet odborníků osmi národností. Dosud postavili 138 nových varhan a dalších více než 90 historických nástrojů firma restaurovala, a to takřka po celém světě, jak uvádí její majitel. K jejím největším počinům patří výstavba nových varhan pro hlavní katedrály v Bruselu a Madridu. „Stavba velkých varhan ve svatovítském chrámu pro nás znamená jedinečnou výzvu. Na velkou důvěru, se kterou jste nám tento úkol svěřili, chceme odpovědět profesionalitou, veškerými našimi zkušenostmi, schopnostmi a uměním,“ říká zakladatel firmy Gerhard Grenzing. Ten patří ke skutečným mistrům svého oboru, jak dokazuje řada významných ocenění, jež obdržel: v roce 2004 získal například titul Umělecký mistr Katalánska, o dva roky později ho pak prestižní odborný časopis „Organ“ vyhlásil varhanářem roku. Je členem královských akademií v Seville a Barceloně a už v roce 1991 obdržel od španělského ministerstva kultury medaili za zásluhy v oblasti hudby a výtvarného umění.
Sbírka na nové varhany
Pořízení nových varhan vyjde zhruba na 80 milionů korun, z toho samotný nástroj bude stát 69,1 milionu. Více než 10 milionů korun si vyžádají náklady na statické zajištění kůru, elektroinstalaci a další úpravy k zabudování nástroje. Zatím se podařilo vybrat zhruba třetinu této částky. „Sbírku v tuto chvíli podpořily už desítky subjektů, měst, institucí a firem. Symbolickým prvním milionem přispělo pražské arcibiskupství,“ říká jeho mluvčí Stanislav Zeman.
Za účelem získání financí vznikl Nadační fond Svatovítské varhany, který organizuje celonárodní sbírku. „Jít cestou národní sbírky je symbolické vzhledem k hluboké tradici, kterou kolektivní úsilí v české historii má. Z veřejné sbírky se postavila nejen budova Národního divadla, ale byla také hlavním zdrojem financování stavby svatovítské katedrály v 19. století. Katedrála díky tomu patřila všem a přesahuje tak čistě církevní rámec,“ říká český primas.
Celonárodní sbírku lze podpořit na č. ú. 2109930876/2700.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou