16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Valentýn je v Česku stále populárnější

22. 2. 2005

|
Tisk
|

„Každý moment, kdy mají lidé možnost projevit, že se mají rádi, je hodný podpory,“ řekl v souvislosti se svátkem sv. Valentýna při bohoslužbě v pražském chrámu sv. Petra a Pavla P. Daniel Herman, mluvčí České biskupské konference. Vyšehradská kapitula totiž vlastní světcovy ostatky, které každoročně v den jeho svátku (14. 2.) vystavuje.

Vydání: 2005/9 Osamělost ve společenství, 22.2.2005, Autor: Jiří Macháně

Oslavy svátku patrona mládeže a šťastného sňatku

„Život bez lásky je smutný a vyprázdněný. Láska je jako rosa a déšť padající na rozpukanou zemi,“ řekl při bohoslužbě na Vyšehradě P. Herman. Nesouhlasí s tím, že je valentýnský svátek pouze komerční záležitostí. „Nebojme se koupit květinu tomu, koho máme rádi, nebojme se darovat srdce tomu, komu dáváme i srdce živé,“ poznamenal.

Také do kaple sv. Antonína na vrchol kopce poblíž Rounku na Jihlavsku putují na sv. Valentýna zamilovaní. I tam na svátek patrona všech, kteří se mají rádi, vystavují oltářní kámen s ostatky tohoto světce. Do ticha okolního lesa se pak nese hlas zvonu, jenž je umístěn na boku kapličky a na nějž chodí zamilovaní zvonit.

Svatý Valentýn byl popraven roku 269, tedy v době, kdy byli křesťané v římské říši pronásledováni. Tento biskup podle legendy podporoval mladé dvojice, které chtěly založit rodinu, a vyzýval prý i mladé muže, aby nechodili do války, ale raději prožívali krásu svého vztahu se ženou. Památka tohoto světce se podle P. Daniela Hermana stále výrazněji „vtiskuje do tváře naší země“.

Svátek zamilovaných, spojený se zvykem obdarovávat milovanou bytost dárky a přáními, přišel do Česka v devadesátých letech z anglosaských zemí.

Nejen v chrámu sv. Petra a Pavla na Vyšehradě, kde byl k vidění i relikviář s ostatky sv. Valentýna, si lidé připomínali svátek tohoto světce.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou