26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

V Senátu byla odhalena socha svaté Anežky

27. 7. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/31 Včelaři, 27.7.2011, Autor: Jiří Prinz

Sochu sv. Anežky České požehnal minulou středu v Senátu PČR pražský arcibiskup Dominik Duka. Senátorům ji na jeden rok zapůjčila Střední průmyslová škola kamenická a sochařská z Hořic, z jejíž dílny socha pochází.

„Anežka je pro mě příkladem člověka, který se dokázal vzdát dobrého postavení, aby se mohl více věnovat druhým. Takový příklad může povzbudit zejména dámskou část společnosti, která se tolik nedere po postech, aby viděla, že každý může svým dílem přispět k dobrému,“ vysvětluje senátorka Miluše Horská, která myšlenku na umístění sochy svaté Anežky v prostorách Senátu iniciovala. „Když jsem se dozvěděl, že moje socha bude vystavena v Senátu, měl jsem obrovskou radost. Je to můj největší úspěch,“ svěřuje se autor sochy, student Ondřej Čížek. On, stejně jako ostatní jeho spolužáci, dostal za úkol ztvárnit přemyslovskou světici při příležitosti letošního 800. výročí jejího narození. O způsobu, jakým se studenti úkolu zhostili, vypovídá nejlépe skutečnost, že hned jedenáct soch z jejich dílny postupně ozdobí různé obce a instituce po celé zemi. Do prostor Senátu pak byla vybrána právě socha Ondřeje Čížka. „Už asi po týdnu či čtrnácti dnech jsem věděl, jak ji budu chtít znázornit: realisticky, žádnou modernu,“ říká student, který se podle vlastních slov při tvorbě sochy inspiroval u gotických madon. A jaký vztah si za dobu, kdy na soše pracoval, vytvořil k samotné svaté Anežce? „Zpočátku jsem o ní měl jenom základní informace, ale potom jsem si i něco přečetl – a nakonec jsem se s ní při práci na její soše úplně sžil,“ prozrazuje Ondřej Čížek. I podle ředitele školy Josefa Moravce byla pro studenty práce na soše světice velkým přínosem. „Mou povinností je zadávat žákům témata, která mají hlavu a patu, která je něčím zaujmou a přivedou je k odpovědnosti. A protože takovou sochu nevytesáte, když nevíte, koho znázorňuje, musíte se o dané osobnosti něco dozvědět. Proto je to pro žáky výchovné ze všech stran,“ říká ředitel Moravec a připomíná, že za celým nápadem vytesat sochu sv. Anežky stál její velký ctitel, profesor Petr Piťha. „Znám se s ním už mnoho let. Nedávno mě navštívil a říkal mi, že Anežka Přemyslovna má letos výročí. A jestli by prý nešla při této příležitosti udělat jedna její socha. Vidíte, nakonec jich bude jedenáct,“ raduje se ředitel hořické školy.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou