16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

V Římě si připomněli sv. Václava

6. 10. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/41 Drinské mučednice, 6.10.2011

Obnovit téměř zapomenutou tradici se minulý týden podařilo kardinálu Miloslavu Vlkovi a papežské koleji Nepomucenum. Na svátek sv. Václava totiž přímo v srdci katolické církve – chrámu sv. Petra v Římě – sloužil kardinál Vlk mši svatou. O organizaci všeho potřebného se pak postarala právě papežská kolej, kde sídlí především čeští bohoslovci studující v Římě.

Ve svatopetrské bazilice má totiž český národ unikátní postavení. Jako jediný z malých národů zde má oltář věnovaný svému národnímu patronovi, v kryptě chrámu je navíc po- chován vedle papežů kardinál Josef Beran a v hlavní chrámové lodi je ve dlažbě vyznačena pražská katedrála sv. Víta. Právě u oltáře sv. Václava se 28. září konala zmíněná bohoslužba. Zúčastnilo se jí zhruba 200 lidí a s kardinálem Vlkem ji koncelebroval bývalý nuncius v ČR kardinál Giovanni Coppa, rektor Nepomucena P. Jan Mráz a další kněží. Hudebního liturgického doprovodu se ujala část smíšeného pěveckého sboru Salvátor z Chrudimi.

AKTUÁLNÍ SVĚDECTVÍ

V kázání se kardinál Vlk zastavil u osobnosti sv. Václava. „Jako panovník žil křesťanství a vnášel do základu naší společnosti hodnoty. Dnes cítíme, že jeho příklad a svědectví je obrovsky aktuální,“ zdůraznil kardinál. Osobnost svatého knížete by měla být podle něj vzorem všem dnešním politikům. „Vy, kteří máte zodpovědnost za společnost, podívejte se na tohoto knížete na začátku našich dějin. Co dělal? Žil evangelium a vnášel hodnoty – duchovní a křesťanské – do základů naší společnosti,“ dodal kardinál Vlk. Impulz k obnovení tradice slavnostní mše na svátek sv. Václava v srdci Říma dal velvyslanec České republiky u Svatého stolce Pavel Vošalík. Cyrilometodějská tradice je podle něj se svatováclavskou úzce provázaná. „Cyril a Metoděj přinesli do naší země nejen křesťanství, ale také kulturu, vzdělanost – a tím definovali naši příslušnost k určitému kulturně-civilizačnímu okruhu. Svatý Václav je jejich pokračovatelem, který pomohl sebedefinovat naše národní společenství a je zcela nesporně jeho stmelujícím prvkem. Je to symbol, který bychom si měli zachovat napříč celou společností,“ vysvětlil velvyslanec svou motivaci k uspořádání středeční slavnosti.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou