16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

V Pákistánu panuje po smrti bin Ládina napětí

10. 5. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/20 Jaroslav Šlezinger, 10.5.2011, Autor: Martin T. Zikmund

Smrt Usámy bin Ládina a jeho „zavedený“ život v Pákistánu znovu stočily pozornost světa k této chudé, lidnaté i terorismem destabilizované jaderné mocnosti. Že je násilnický extremismus problém Pákistánu číslo jedna, potvrdil minulý týden v Paříži i pákistánský premiér Júsuf Ráza Gílání.

„Bezpečnost a boj proti extremismu nebo terorismu nejsou úkolem jednoho národa, potřebujeme podporu celého světa,“ bránil se pákistánský premiér proti výtkám, že nejhledanější terorista světa žil možná až pět let jen několik desítek kilometrů od pákistánské metropole. „Jde o selhání tajných služeb zbytku světa včetně USA,“ tvrdí Gílání. „Usáma je hrdinou islámu!“, „Usáma je mučedníkem!“ – vykřikoval dav v Péšávaru a Karáčí, kde minulý týden pákistánské extremistické skupiny Tehrik-i-Taliban či Laškar-e-Taíba zorganizovaly pohřební modlitby za bin Ládina. „Mučednictví není porážka, ale pro muslimy věc hrdosti… Ať Alláh přijme oběť Usámy bin Ládina,“ vyjádřil se mluvčí skupiny Laškar-e-Taíba. Ta se v minulosti zaměřovala zejména proti Indii – je například odpovědná za koordinované útoky v Bombaji, které si v roce 2008 vyžádaly 166 obětí. Že „situace je napjatá“, potvrdil i zvláštní poradce pákistánské vlády pro náboženské menšiny Paul Bhattí. Vláda podle něj věnuje preventivním opatřením maximální pozornost. Právě Paul Bhattí, bratr před dvěma měsíci zavražděného ministra Šahbáze Bhattího, se nedávno v Římě setkal s papežem Benediktem XVI., a to nikoli sám, ale po boku Kabira Azada, velkého imáma pákistánského takřka desetimilionového Lahore.

BUDE HŮŘ?

Lahorský arcibiskup Lawrence Saldanha, který byl do svého úřadu uveden v den útoku na newyorská „dvojčata“, připustil, že „lidé jsou ještě jako omráčeni a odmítají přijmout, že bin Ládin skutečně zemřel. Říkají, že to může být jen trik, i když vzdělaní lidé této zprávě věří“. Zároveň ale vyjádřil arcibiskup naději, že odchod bin Ládina ze scény oslabí islámský fundamentalismus a pomůže v budoucnu k normalizaci náboženské situace v Pákistánu: „Bin Ládin byl mnohými považován za hrdinu islamistické revoluce, byl vzorem extremismu a hrozbou pro mír ve světě. Jeho smrt změní povahu tohoto extremismu tím, že ho připraví o jeden mýtus,“ uvedl. Nicméně podle pákistánského deníku Dawn (Úsvit) má 64 % jeho čtenářů za to, že smrt bin Ládina povede naopak k významnému nárůstu teroristických útoků v Pákistánu.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou