12.–18. března 2024
Aktuální
vydání
11
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

V Ostravě poprvé světili biskupa

30. 5. 2017

|
Tisk
|

Poprvé v 750leté historii Ostravy, kterou si město právě letos připomíná, se zde konalo biskupské svěcení. V neděli 28. května se stal pomocným biskupem Mons. Martin David.

Vydání: 2017/22 V Ostravě poprvé světili biskupa, 30.5.2017, Autor: Jana Praisová


Svěcení přijal z rukou diecézního biskupa Františka Václava Lobkowicze, spolusvětiteli byli olomoucký arcibiskup Jan Graubner a brněnský biskup Vojtěch Cikrle. Slavnostního okamžiku se účastnil i papežský nuncius Giuseppe Leanza, biskupové a generální vikáři nejen z Česka, ale i z Polska, kněží a stovky věřících.
Při čtení apoštolského pověření papeže Františka se sídelní biskup František Lobkowicz a jmenovaný pomocný biskup Martin David na sebe podívali a ve vzájemném porozumění na sebe kývli. Nepatrné gesto vyjádřilo to, co prožívala bez nadsázky celá diecéze od jeho jmenování: radost a vědomí správné volby.
Během promluvy biskup Lobkowicz zmínil významné dny v životě Martina Davida od jeho narození 15. srpna 1970 až po tento den. Hovořil také o radostech a bolestech, které prožívá každý člověk, i kněz. „Chci připomenout Pannu Marii, která tě, Martine, provází od počátku tvého života, která je plná radosti, když zpívá své Magnificat, a pak stojí pod křížem a my si můžeme poslechnout Dvořákovu Stabat Mater. Radost a bolest,“ zdůraznil toto spojení sídelní biskup. Svou promluvu zakončil přáním: „Ať v tomto dni na tebe, Martine, sestoupí Duch Svatý, ať tě znovu zapálí elánem pro věci Boží a pro hlásání evangelia, abychom jednou mohli vydat v Božím království počet ze svých činů.“ Na závěr obřadu svěcení symbolicky pomazal hlavu nového biskupa olejem a předal mu odznaky jeho úřadu – prsten, mitru a berlu.
Nový pomocný biskup si zvolil jako své heslo „Slovo se stalo tělem“. Ve znaku má mariánské symboly a symbol rozpůleného pláště sv. Martina.
První biskupské požehnání obdrželo přes tisíc přítomných věřících. Po přání biskupů přišli za Boží lid popřát i mladí lidé z farnosti Stěbořice, ve které nový biskup působil jako kněz. Originálně ho připodobnili k nástroji z ušlechtilého kovu – trubce B, na kterou rád hraje. „Otče pomocný biskupe Martine, přicházíme vám přát za všechen věřící lid. Víme, že jste hrával a snad ještě hrajete na B trubku a máte rád dechovou hudbu. Snad nám dovolíte v našem přání malé připodobnění s tímto hudebním nástrojem z ušlechtilého kovu, na který hudebník hraje prsty, ale hlavně svým dechem a srdcem,“ přál Tomáš Rýž. Celé přání, které několikrát přerušil potlesk a smích, najdete na str. 2 aktuálního KT.
Pak přišla chvíle, kdy nový pomocný biskup pronesl svá první slova v nové službě: „Napadají mě v posledních dnech dvě slova – dar a tajemství. Jsou to slova, která použil Jan Pavel II. v titulu knihy, v níž rekapituloval 50 let svého kněžství. A i pro mě je (nejen) tato chvíle tajemstvím Božího plánu, kdy nepřestávám žasnout nad tím, jak se ten plán v mém životě postupně odkrývá a rýsuje. To, že tady před vámi nyní stojím, není nic jiného než dar. Dar, který jsem dostal, který mě mnohonásobně převyšuje a přerůstá. Nezbývá než znovu a znovu opakovat to, co jsme před chvílí zpívali: Bože, chválíme Tebe!“
Nový pomocný biskup následně poděkoval svým rodičům, na což věřící reagovali dlouhým potleskem. Pak se Martin David obrátil na Františka Lobkowicze: „Chci poděkovat biskupu Františkovi za zprostředkování daru plnosti kněžství. V podstatě jsi na mě, otče biskupe, potřetí vzkládal ruce a víckrát už to asi nejde.“ Vzpomněl také na roli papeže Jana Pavla II. ve své volbě povolání a neopomněl poděkovat spolupracovníkům a všem, kteří se podíleli na organizaci slavnostního dne. Před závěrečným požehnáním si vzal slovo ještě biskup František Lobkowicz: „Chtěl bych poděkovat Martinovi, že 25. března na pohřbu Míly Vlka neřekl ne, protože jsem věděl, že se setká s papežským nunciem a měl velkou obavu, jak to dopadne. Díky, Martine, za to tvoje ano. Kolikáté už?“
Slavnostní obřad, který byl zakončen pozváním na agapé v podobě koláčů a štramberských uch, vysílala tv Noe.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou