26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

V Kroměříži oslavili svatého Mořice

14. 9. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/38 Pronásledování křesťanů, 14.9.2010, Autor: Jiří Gračka

Černě oděný střelec přistupuje k bílému jezdci, napřahuje ruku a bílý bojovník padá k zemi. Vyhráno sice ještě není, ale černá armáda je o krok blíže tomu, aby obklíčila bílého krále a on musel předat svou korunu do rukou protivníka. Středověká bitva? Vůbec ne, obě vojska se v sobotu 11. září střetla – na šachovnici. Stalo se tak v rámci letošních oslav 750. výročí posvěcení kostela sv. Mořice v Kroměříži.

Podobná šachová partie „O přilbu sv. Mořice“ se zde konala již před dvěma lety, kvůli počasí ale musela být tehdy přesunuta do tělocvičny. Na Velkém náměstí proto lidé mohli zhlédnout živé šachy vůbec poprvé. V letošním klání, které uspořádala farnost sv. Mořice spolu s kroměřížskými šachovými kluby, se utkal zástupce cechu pekařského Martin Vávra, který svým hlasem ovládal bílé figury, a v černé barvě proti němu zasedl Stanislav Kytlica, zástupce cechu kominického. „Svatý Mořic velel římské legii, která byla zdecimována za to, že odmítla obětovat pohanským bohům,“ vysvětlil moderátor Martin Kvapilík, než vyzval k zahájení bitvy. Poté se už oba soupeři, jimž pomáhali s tahy členové šachového klubu, pustili do postupného vyřazování soupeřových figur. „Do určité míry jsou tahy předem domluvené – jednak proto, aby hra nepřesáhla stanovenou dobu, a jednak proto, aby byla živá a zapojily se všechny figury,“ vysvětlil Stanislav Kytlica. Ujistil ale, že přesný průběh on ani jeho soupeř dopředu neznali, a na začátku tedy nevěděl, že právě on bude vítězem. Své pocity ze hry pak shrnul větou: „Bylo to originální a povznášející.“ Během „Dne a noci k oslavě sv. Mořice“ mohli zájemci také vystoupat na kostelní věž nebo se zapojit do zábavného odpoledne pro rodiny s dětmi. Od večerních hodin až do půlnoci pak v kostele probíhala série přednášek prokládaných varhanní hudbou. Vyvrcholením oslav bude v neděli 26. září mše svatá, kterou bude v Kroměříži celebrovat olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Ještě před ní se farníci i další zájemci vypraví na šestidenní poutní zájezd ke hrobu sv. Mořice do Švýcarska.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou