26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

V hospici je postaráno o celého člověka

17. 9. 2013

|
Tisk
|

Asociace poskytovatelů hospicové paliativní péče sdružuje a zastřešuje české hospice. S jejím prezidentem JAKUBEM FOREJTEM hovoříme o současném stavu hospicové péče v ČR.

Vydání: 2013/38 V supermarketu už mají Vánoce, 17.9.2013, Autor: Renáta Holčáková-Masto

Příloha: Hospicová péče

Jak vnímáte základní rozdíl mezi hospicem a zdravotnickým zařízením LDN? Nemělo by jít o totéž – o péči o těžce a nevyléčitelně nemocné?

Základní rozdíly jsou tři. První je v rozsahu poskytované péče. Hospic nenabízí oproti LDN jen zdravotní péči, nýbrž také péči sociální a duchovní. V hospici je postaráno o celého člověka, nejen o jeho nemocné tělo. Druhý rozdíl je v pacientech: hospic je určen pro pacienty, u nichž byla ukončena aktivní léčba a probíhá léčba paliativní, léčba příznaků komplikujících život. U pacientů v hospici – na rozdíl od těch v LDN – nemoc již tak postoupila, že je přímo ohrožuje na životě; umírají. Třetí základní rozdíl je v příbuzných, hospic pracuje i s příbuznými pacientů. Nabízí sociální a duchovní podporu jak v průběhu hospitalizace pacienta, tak dlouho po jeho úmrtí. Z uvedeného vyplývá, že hospic poskytuje mnohem širší a komplexnější péči sice užšímu okruhu pacientů, ale s přesahem vůči jejich příbuzným, čehož zařízení LDN nejsou 
schopna.

I hospicová péče je však několika typů. Existují lůžkové hospice a tzv. domácí hospicová péče. Je tu rozdíl v kvalitě poskytované péče?

Asi nemá smysl zakrývat, že rozdíly zde jsou. Vždy je to o konkrétních lidech. O těch, kteří hospicovou péči provádějí (lékaři, sestry, ošetřovatelé, sociální pracovníci, duchovní), i o těch, kteří ji přijímají (pacienti a jejich nejbližší). Jako asociace máme důležitý úkol pomáhat hospicům, aby rozdíly mezi stejnou péčí byly co nejmenší. Pokud jde o rozdíl mezi domácí a lůžkovou hospicovou péčí, je jediným rozdílem prostředí, kde se pacient nachází. Jak hospicový pokoj, tak domácí prostředí má svoje výhody, nevýhody a specifika.

Jako nejlepší se zdá, aby člověk prožil své poslední chvíle u sebe doma. Vnímají to stejně i sami nemocní a jejich blízcí?

Taková vůle a přání bývají jednoznačné. Většina provedených průzkumů zjistila, že 80 % osob starších padesáti let si to tak přeje. Žel to v realitě dopadá žalostně. Jistě, ne vždy je možné zůstat doma – rozsáhlé zdravotní komplikace někdy vyžadují hospitalizaci, jindy domácí prostředí z prostorových důvodů neumožňuje pobyt pacienta a nesmíme zapomínat ani na rodinu, která ne vždy má možnost péči převzít. To jsou však jen okrajové důvody. Největším handicapem je v naší zemi snaha soustředit zdravotní péči do nemocnic, centralizovat ji, přestože taková péče není vždy nejlevnější a pro pacienta nejšetrnější.

Dá se tedy říci, že politická vůle stále nepřeje rovnoprávnému postavení hospiců mezi zdravotnickými zařízeními?

Spíše bych situaci popsal tak, že politická vůle je stále extrémně poplatná ekonomickým zájmům. Je zde sice několik politiků, kteří mají vůli hospice zrovnoprávnit, ale ve výsledku jsou vždy „přetlačeni“. V současné chvíli se tato diskriminace nejvíce dotýká domácích hospiců, kde není vůle celorepublikově hradit péči ze zdravotního pojištění. Současné pokrytí domácí péče agenturami Home Care je podáváno jako více než dostatečné, přestože právě v hospicové péči se tyto agentury většinou nejsou schopné posunout alespoň na základní úroveň, natož na specializovanou.

Jaká je role vaší asociace při prosazování hospicové myšlenky?

Asociace má několik důležitých rolí. V první řadě je platformou, na níž se ukazuje, jak je hospicová myšlenka životaschopná v rozličných regionech, ať urbanisticky, hospodářsky, populačně či duchovně. Pokud se postupy a principy hospicové péče osvědčí na všech frontách, je to silným důkazem její životaschopnosti a potřebnosti. Z toho vychází další role – společné prosazování ověřených principů do legislativy a úhrad za péči. Možnosti asociace jako silné skupiny dalece přesahují možnosti jednotlivých členů.

Kolik členů nyní asociace sdružuje a jaký je další trend? Je pokrytí hospicové péče v ČR dostatečné s ohledem na počet reálných i potenciálních klientů?

V současné době asociace sdružuje většinu poskytovatelů hospicové péče v ČR, buď formou řádného, nebo mimořádného členství. Naší současnou prioritou je podpora domácí hospicové péče, která v sobě ukrývá nevídaný potenciál dostupný většině pacientů. Co se týče pokrytí, lůžkové hospice jsou ve většině krajů a jejich kapacita je téměř dostatečná. To ovšem nelze říci o domácích hospicích, které tvoří jen roztroušené ostrůvky. Proto se zaměřujeme na jejich podporu a rozvoj.

Jakým způsobem mohou lidé podpořit hospicovou péči a myšlenku?

Těch způsobů je několik a všechny jsou důležité. Jedním je vytrvalá modlitba (na toto téma najdete v příloze samostatný článek Marie Svatošové), dalším osobní angažovanost, a to nejen při hledání hospicové péče. Ptejte se lékařů, nenechte se odbýt prázdnými a neurčitými řečmi. Když se lékařů nebudete ptát, budou si myslet, že tato péče není potřeba. Poslední možností je finanční podpora. Hospicová péče je sice hrazena vícezdrojově, ale přesto nemá peněz dostatek. Můžete podpořit hospic ve svém okolí nebo využít přiložené složenky a pomoci skrze asociaci.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou