26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

V Číně možná ubude trestů smrti

27. 3. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/13 Proč mladí lidé (ne)vstupují do řádů?, 27.3.2007

Světové prvenství, pokud jde o počet vykonaných poprav ročně, má jednoznačně Čína. Ta však oficiální statistiky odmítá zveřejnit. Podle odhadů Amnesty International je až 80 % všech trestů smrti vykonáváno právě zde. To se ale možná částečně změní.

Čínské úřady se nedávno nechaly slyšet, že v zemi by měl být omezen počet vykonaných rozsudků smrti. Úplně zrušit však zatím nejvyšší trest nehodlají. Také mučení by mělo skončit. Proč najednou taková změna? „Je naprosto jisté, že by se k tomu političtí představitelé nedopracovali, kdyby na ně nebyl vyvíjen tlak z ciziny. Sice se nám zdá, že ten tlak je pořád příliš malý, ale nějaký přece jen je,“ říká Monika Žárská, předsedkyně České asociace ACAT (Hnutí křesťanů za odstranění mučení).

MŮŽE ZA TO OLYMPIÁDA?
Na to, zda svůj slib skutečně myslí čínské úřady vážně, jsme se zeptali také biskupa Václava Malého, předsedy české rady Iustitia et Pax, který před časem sám Čínu navštívil: „Mně se zdá, že to není jen planý slib, protože v příštím roce se budou konat v Číně olympijské hry a čínským představitelům dnes záleží na tom, aby si polepšili pověst ve světě. Čína je z mnoha stran kritizována za porušování lidských práv, takže očekávám v této oblasti jisté zmírnění. Ovšem to vůbec neznamená, že by daná situace měla mít trvalý charakter, to se teprve ukáže v delším časovém úseku.“
Biskup dodává, že se v Číně setkal s obhájci lidských práv a s lidmi, kteří monitorují popravy. Ty se v současné době netýkají křesťanů, ale prý jen těch, kteří se skutečně dopustili nějakých kriminálních deliktů. Média však připomínají i takové příběhy, kdy byl popraven muž za domnělou vraždu své manželky, ke které se prý přiznal, a až po čase se ukázalo, že je žena naživu...
Václav Malý poukazuje ještě na jeden velmi závažný problém: „Často se odebírají popraveným tělesné orgány, a to bez jejich předchozího souhlasu. Dokonce jsem slyšel – a potvrdili mi to obhájci lidských práv v Číně – že některým odsouzeným se odebírají orgány už za jejich života. A to je myslím velmi alarmující.“ Biskup uzavírá, že Čína je obrovská země s velkým počtem vězení, takže o všech případech mučení nebo výkonech trestu se příslušné organizace nemusejí dozvědět, což je také třeba brát na zřetel.
(AI, čtk, kš)



Až deset tisíc poprav ročně
V Číně je možné udělit trest smrti za osmašedesát různých trestných činů, a to i těch nenásilných, jako je například daňový únik.
Podle Amnesty International bylo v roce 2005 zaznamenáno na 1 770 poprav a 3 900 lidí bylo odsouzeno k smrti.
Skutečný údaj však pravděpodobně bude vyšší. Podle čínského poslance Čchena Čung-lina z roku 2004 může být ročně popraveno osm až deset tisíc osob.
(AI)
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou