23.–29. dubna 2024
Aktuální
vydání
17
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Už jste vyplnili přihlášku do náboženství?

26. 8. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/35 Máme doma prvňáčka, 26.8.2008, Autor: Michaela Straková

Je tu poslední týden letních prázdnin a děti se připravují na nový školní rok. Na většině farních úřadů jsou k vyzvednutí přihlášky do náboženství pro školní rok 2008/2009.

„Hned od první třídy se snažíme, aby si děti v náboženství vytvořily dobrou partu a pocítily, že je jim tam spolu dobře,“ říká katechetka Marie Domanská ze Zlína. Stejně jako se proměňuje způsob vyučování ve školách, novou podobu často získávají i hodiny náboženství. Děti v prvních třídách spíše kreslí a o tématech si povídají, někdy jdou s paní katechetkou ven. „Rádi s dětmi chodíme do kostela, kolikrát ten prostor mimo bohoslužbu ani neznají. Je pro ně zajímavé být najednou v prázdném kostele. Ten se jim tím stává bližší, poznají jeho různá zákoutí a cítí se v něm víc doma,“ uvažuje katechetka. Do hodin náboženství se mají možnost zapojit i rodiče – mohou navštívit své potomky ve třídě a například zjistit, jak se s nimi doma bavit o Bohu.
Povinnost rodičů poskytovat dětem vzdělání ve víře vyplývá hned ze dvou momentů. „Už při svatebním obřadu snoubenci slibují, že přijmou děti od Boha ochotně a budou je vychovávat podle Božího zákona,“ připomíná Marie Zrzavá z katechetické sekce České biskupské konference a dodává: „Druhý a ještě důležitější závazek vyplývá ze svátosti křtu dítěte. Kněz se hned ve druhé otázce ptá rodičů: ´Chcete, aby bylo vaše dítě pokřtěno. Tím na sebe berete povinnost, že ho vychováte ve víře v Pána Ježíše, že ho budete učit milovat Boha a bližního, jak nám to Pán Ježíš přikázal. Jste si této povinnosti vědomi?´ Svým ´ano´ pak rodiče slib stvrzují.“
Náboženství se v Česku učí ve všech farnostech, kde o něj mají rodiče zájem a své děti do něj přihlásí. Výuka probíhá většinou na farách nebo ve školách. Na církevních školách mají děti hodiny náboženství v rámci vyučování. Na náboženství chodí v Česku zhruba 45 tisíc dětí.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou