23.–29. dubna 2024
Aktuální
vydání
17
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Už i Liberec má lůžkový hospic

5. 1. 2016

|
Tisk
|

Vydání: 2016/2 My tři králové jdeme k vám, 5.1.2016, Autor: Aleš Palán

Na slavnostní zahájení provozu byl na úterý 5. ledna pozván prezident ČR Miloš Zeman a další hosté. Kapacita libereckého hospice je 28 jednolůžkových pokojů a jeho ředitelka Taťána Janoušková očekává, že bude velmi brzy naplněna. „Přejeme našemu hospici, aby se v něm všem lidem – klientům i našim zaměstnancům – líbilo. Aby se stal místem, kde se ještě může přihodit spousta krásných věcí v životě nejen nemocného, ale i jeho rodiny,“ vyjadřuje Janoušková.

S myšlenkou zřídit v Libereckém kraji lůžkový hospic přišli jeho iniciátoři už v roce 2009. Ale jelikož se záhy ukázalo, že půjde o běh na dlouhou trať, začali po roce poskytovat péči domácího, tedy mobilního hospice. „Došli jsme k poznání, že přáním většiny lidí je zemřít doma,“ vzpomíná ředitelka. Domácí hospic tak už šestým rokem vyjíždí za klienty v okruhu třiceti kilometrů a poskytuje jim komplexní hospicovou péči, sociální poradenství a odlehčovací služby.

Potřeba kamenného hospice ale na severu Čech nepominula. Jeho iniciátoři původně chtěli stavět na zelené louce, nepodařilo se jim však najít vhodnou lokalitu. Hospic tak začíná v těchto dnech působit v budově někdejšího sirotčince z konce 19. století. Objekt v centru Liberce darovalo město Liberec zdejšímu kraji, který zainvestoval jeho rekonstrukci. Součástí hospice je zázemí pro rodinné příslušníky a personál, místnost posledního rozloučení a ambulance paliativní medicíny. Do objektu se přestěhovalo také zázemí domácího hospice, který pochopitelně bude působit na Liberecku a Jablonecku i nadále.

„Zkušenosti z provozování domácího hospice nám moc pomohly a ulehčily práci. Máme půjčovnu pomůcek, ale hlavně zkušené zaměstnance v přímé péči. Ti se nyní rozdělili: polovina jich zůstala v domácím hospici, polovina přešla do lůžkového, aby zde zaučila ty nové,“ pochvaluje si ředitelka Taťána Janoušková. Zájemci o práci v hospici se ozývali obecně prospěšné společnosti Hospic sv. Zdislavy (ta provozuje obě zařízení) v průběhu celého loňského roku. Vedení hospice se s nimi scházelo, připravovalo je a bralo na stáže do ostatních hospiců v České republice.

Hospic sv. Zdislavy je členem Asociace poskytovatelů hospicové paliativní péče. Jejím cílem je, aby v každém kraji ČR působil lůžkový hospic. Po otevření toho libereckého chybí takové zařízení už jen na Vysočině a v Karlovarském kraji.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou