26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

United plný srdečních záležitostí

27. 8. 2019

|
Tisk
|

Na pět tisíc posluchačů převážně z nejmladší generace prožilo minulý týden ve Vsetíně křesťanský festival United. Konal se už podeváté a na tři dny oživil jinak poklidné valašské město.

Vydání: 2019/35 Církevní školy lákají, 27.8.2019, Autor: Tereza Zavadilová


Multižánrový program, letos s tématem „Srdeční záležitost“, představil na 25 kapel, různé semináře, debaty a workshopy, divadla nebo filmy s duchovní tematikou. Největšími hvězdami byli letos britský zpěvák a skladatel worship hudby Martin Smith, jehož tvorba zdomácněla i v Česku – např. písněmi Sláva Tvá nebo Řeka Tvé lásky. Smith zaplnil hlavní stage na vsetínském Dolním náměstí, stejně jako kalifornský rapper a tanečník Knowbody. Letos poprvé se hlavní scéna rozezněla také tóny festivalové kapely United Worship, kterou tvoří interpreti z jiných kapel – Noemiracles nebo Divine Attraction.
Komornější atmosféru ke ztišení poskytly vedlejší scény. „Doma nikdo není prorokem, kdežto tady u vás vnímáme, že jsme žádaní,“ uvedla pro KT slovenská houslistka a zpěvačka Miriam Kaiser. V klubu vsetínského Domu kultury se festivalovému publiku představila letos podruhé, nyní s kapelou. Její texty nepostrádají duchovní hloubku a snoubí se s temperamentním stylem hudby na pomezí alternativy, folklóru, popu a elektroniky. „Když Bůh řekne, dějí se zázraky. Není důležité dávat si předsevzetí, ale poslouchat, co nám On sám říká do našich životů,“ popsala svou tvorbu hudebnice. Rozhovor s ní přineseme v některém z dalších vydání KT.
Bůh jako úklidová četa
Kapely už pomalu zvučí, účastníci se probouzejí po pár hodinách spánku a snídají na schodech před Domem kultury. Je půl osmé ráno. Aby všechno fungovalo, jak má, hlídá také dobrovolník Jordan Tomeš, který byl už na osmi ročnících United a také si zde dvakrát zahrál se svou kapelou Nenadarmo. „Hlídám budovy, připravuji pódium, komunikuji s hudebníky,“ popsal KT své povinnosti. „A za tři týdny mě čekají státnice,“ dodal student evangelické teologie.
Do Vsetína přijíždějí každoročně tisícové zástupy fanoušků, ale zdaleka nejen za kvalitními koncerty. Své místo v programu mají řečníci z různých církví. Vedle stálic, jako jsou P. Kamil Strak, ředitel Sekce pro mládež ČBK, kazatel Církve bratrské Pavel Hošek nebo Janette Oubrechtová z misijní skupiny Slovo života, se letos představil novinář Petr Vizina s programem o správném užívání médií nebo Anna Szturcová z webové evangelizační platformy HledámBoha.cz. „Svatost není kritériem, ale důsledkem vztahu s Bohem,“ promluvil k publiku její manžel Ondřej z Křesťanské akademie mladých. Letos mohli účastníci festivalu využít mimo nepřetržitých modliteb iniciativy „24/7“ také duchovního poradenství. Festival připravuje rok od roku kvalitnější program a přibývá mu příznivců. Teoložka Kateřina Lachmanová shrnula jeho cíl v promluvě o ochraně srdce: „Abychom se tu všichni trochu ‚přiobrátili‘. Protože v zákulisí našeho života se vede bitva o naše srdce. Jsme ‚Boha schopni‘? Pojďme ho pozvat jako úklidovou četu.“

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou