26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Ujměte se rodin na útěku!

14. 10. 2014

|
Tisk
|

Mimořádná biskupská synoda ve Vatikánu o pastoračních výzvách rodiny uzavřela minulý týden svou první polovinu.

Vydání: 2014/42 Ujměte se rodin na útěku!, 14.10.2014, Autor: Martin T. Zikmund

„Měli bychom se vyhnout glorifikování starých zlatých časů, jako by někdy existovala ideální podoba manželství a rodiny,“ uvedl kardinál Reinhard Marx. V současnosti nejde podle něj o to, „znovu získat, co jsme kdysi měli“. Mluvčí německé biskupské konference zároveň zdůraznil, že „učení církve není žádná statická budova“ a že je třeba křesťanskou zvěst, kterou nabízíme dnešnímu člověku, nově promýšlet. Dále vyzval, aby církev v hodnocení homosexuálních vztahů dokázala rozlišovat, aniž by měnila své pojetí křesťanského manželství. Není totiž podle něj nadále možné, aby církev homosexuální vztah dvou lidí, který věrně trvá desítky let, jen přezírala, „jako by to nic nebylo“.
„Naši přátelé, kteří bezvýhradně lnou k učení katolické církve, plánovali vánoční setkání rodiny. Jejich syn-gay se zeptal, jestli může na toto setkání přivést svého partnera,“ svěřili tuto zkušenost svých přátel v příspěvku na synodě oficiální poradci – manželé Ron a Marvis Pirolovi z Austrálie. Tito jejich katoličtí přátelé s oním pozváním souhlasili se zdůvodněním: „Vždyť je to náš syn.“
NABRAT POTŘEBNOU VÝŠKU
„Mnoho lidí vstupuje do manželství, aniž rozvíjí praktický život s Bohem jak v rozměru individuálním, tak ve společném životě manželů,“ zmínil ve svém příspěvku na synodě moravský metropolita Jan Graubner. „Dokud se manželé nenadchnou pro ideál, budeme řešit důsledky manželských havárií. Jsou jako letci, kteří se drží při zemi a havarují jen proto, že nenabrali potřebnou výšku,“ vysvětlil. Olomoucký arcibiskup navrhl, aby církev nejen připravovala věřící na přijetí svátostí, ale také je průběžně učila z nich žít. A nejen to. „Když se rodina naučí žít s Bohem, hovořit s ním v modlitbě, naslouchat jeho slovu a uvádět je do života, stává se svědkem obdivuhodných Božích skutků,“ zdůraznil místopředseda České biskupské konference na synodě.
„Mám pocit, že synoda pokračuje velmi dobře. Panuje tu atmosféra velkého bratrství a svobody, jak papež od začátku požadoval,“ zhodnotil první týden jednání státní sekretář Svatého stolce kardinál Pietro Parolin.
LEKCE Z ALBÁNIE
Ze synodní auly minulý týden vzešlo poselství rodinám, které po celém světě trpí vinou četných válečných konfliktů. „Zejména se k Pánu obracíme s prosbou za irácké a syrské rodiny, které jsou z důvodu svého vyznání křesťanské víry nebo příslušnosti k jiným etnickým či náboženským komunitám nuceny vše opustit a prchat do nejisté budoucnosti.“ Biskupové připomínají postoj Svatého otce z jeho cesty do Albánie, že „nikdo nemůže užívat jména Božího k páchání násilí a že zabíjet ve jménu Boha je obrovské rouhání“. Delegáti synody se obrací na světovou veřejnost, aby těmto obětem probíhajícího barbarství poskytla nezbytnou pomoc.
Tento týden již nepokračují jednotlivé referáty v plenárním zasedání, ale delegáti synody jsou rozděleni do menších jazykových diskusních kruhů, tzv. circoli minores (ve francouzštině, angličtině, italštině a španělštině). Tato mimořádná synoda, která bude ukončena v neděli 19. října, má za cíl zejména shromáždit informace o situaci na různých kontinentech. Řádné zasedání synody v roce 2015 bude mít větší kompetence a vypracuje podněty k pastorační situaci rodin – ty budou papeži sloužit jako podklady k sepsání zvláštního dokumentu na toto téma. 
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou