26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Účastníci zájezdu v severní Koreji

15. 4. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/16 Jak čelit obezitě dětí, 15.4.2009, Autor: Aleš Palán

Před několika dny na sebe Severní Korea upoutala světovou pozornost svým pokusem s raketou dlouhého doletu. Tato země bývá totiž řazena ke státům, jež mohou dělat v budoucnu velké problémy. Český divák má nyní možnost přímo nahlédnout do života v této komunistické zemi prostřednictvím celovečerního dokumentu Vítejte v KLDR.

Politická témata jsou mladé režisérce Lindě Jablonské (1979) evidentně blízká. Pozitivní divácký ohlas vyvolal už její absolventský snímek na FAMU Kupředu levá, kupředu pravá, který vtipně a mrazivě srovnává komunistický a „ódéesácký“ dorost. Jablonská se přitom politickým a společenským tématům věnovala i ve svých dalších – tentokrát krátkometrážních – snímcích. Právě nevyjasněná stopáž se stává hlavním úskalím jejího nového filmu Vítejte v KLDR. Třicetiletá režisérka a „její“ kameraman David Cysař si vzali poloprofesionální záznamové vybavení a koupili si zájezd do Severní Koreje. Před bdělými strážci Kimova režimu mohli vystupovat jako běžní turisté, nicméně smyslem jejich výletu bylo natočit film. Jablonská sama v jednom rozhovoru prohlásila, že by do KLDR jako běžná turistka nikdy nejela. Ostatních pětadvacet účastníků tohoto zcela neviewegovského zájezdu nelitovalo těch 60 tisíc korun, aby… aby co? Všichni předem věděli, že je pustí jen k obludným památníkům, potěmkinovským fasádám a prověřeným průvodcům. Když autobus zastavil před nějakou budovou, uniformovaní a neuniformovaní strážci pořádku uzavřeli chodník, aby turisté nemohli živého Severokorejce byť jen zahlédnout zblízka. Přesto se Jablonské podařilo natočit vypovídající dokument. Jak je to možné, když skoro „nic“ neviděli? Omezení, jimž byl zájezd vystaven, donutilo režisérku pracovat s prvky náznaků, očekávání a obav: Nejsou tu odposlouchávací zařízení? Mluví naši korejští dozorci česky? Nezabaví nám kamery? Je to trochu jako v Hitchcockovi – pořád se nic neděje, ale ta atmosféra by se dala krájet. Vznikl by z toho půlhodinový excelentní dokument. Stačí to ovšem na film dlouhý hodinu a čtvrt? Ne zcela. To by si vyžádalo víc dotáček, uvedení do historických reálií, svědectví z první ruky a hlubší zamyšlení českých aktérů zájezdu než jen jejich okamžité reflexe na jednotlivé absurdity, s nimiž se setkávají. Film Vítejte v KLDR vstoupil do českých kin 26. února. Škoda nevyužité šance – uspíšení premiéry o jediný den by intenzivněji připomnělo, že „Vítězné únory“ nejsou všude ve světě pouze historií. Zájezd do Koreje Lindy Jablonské nemůže aspirovat na výpovědní hodnotu například Svědectví z Tibetu reportéra Tasha Despa. Oba snímky byly uvedeny v rámci letošní přehlídky Jeden svět – ten tibetský se vskutku dostal přímo k obětem komunistické diktatury. Ten český má zase blíže nakročeno k východoevropské postkomunistické společnosti, která v lidové Koreji vidí především pokřivené zrcadlo vlastní minulosti. Kupředu levá!

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou