26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

U Matky se připravili na svátky Syna

3. 4. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/14 Velikonoce, 3.4.2007, Autor: Václav Štaud

Když o letošní pouti k Sedmibolestné Panně Marii vyšel z farní budovy dlouhý průvod ministrantů a kněží, doprovázejících biskupa Vojtěcha Cikrleho, byl ve Sloupě do posledního místa plný nejen chrám, ale i celé rozsáhlé náměstí. Letošní slavnost, která již tradičně otevřela moravskou poutní sezónu, patřila i k významným okamžikům Roku brněnské diecéze.

Na Květný pátek sem dorazili nejen poutníci z blízkého okolí, ale i z ostatních částí diecéze a Jihomoravského kraje, jehož hejtman Stanislav Juránek je též pravidelným účastníkem poutí. Tentokrát četl první čtení.
Jak v úvodu zdůraznil biskup Vojtěch, jsou sloupské slavnosti jedinečné především tím, jak připravují věřící na pravou velikonoční radost. Místní farář P. Karel Chylík později upřesnil, že v tento den bývá podáno více než tři tisíce svatých přijímání a podobný počet lidí přistoupí ve Sloupě i ke svátosti smíření. Kostel je naplněn při řadě bohoslužeb už od páté hodiny ranní a ke zpovědi je využívána nedaleká budova – „kaplanka“. Střídá se tam řádka kněží na devíti zpovědních místech. Přesto zástup čekajících dosahuje úctyhodné délky. „Letos máme krásné počasí,“ říká P. Chylík. „Ale jsem šťastný, že ty tisíce věřících sem přicházejí každoročně, bez ohledu na to, jestli prší nebo ještě v Moravském krasu leží sníh. Mnozí jdou na pouť pěšky a pak se musí tlačit v přeplněném kostele. Všechno to nepohodlí obětují k oslavě Panny Marie a ke své přípravě na svátky Kristovy oběti a vítězství,“ chválí kněz.
Je tu i mnoho dětí a mládeže. Proč nejsou ve škole? Jedna z místních žen vysvětluje: „Ve sloupské škole je kvůli pouti na Květný pátek volno. A není to žádná vymoženost svobody církve. I za totality byla škola zavřená. Když se to komunisté snažili změnit, děti do školy stejně nepřišly. Napsali jsme omluvenku a bylo to.“
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou