26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

U labského pramene

7. 10. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/41 Nový litoměřický biskup, 7.10.2008

Příloha: Doma

K prameni nejmohutnější české řeky putuje už léta nesčetné množství turistů. Chodí sem různými krkonošskými cestami a pěšinami, přes hory a doly, aby si splnili jeden ze svých cestovatelských snů. Naše cesta povede ze Špindlerova Mlýna. Tady turista prochází z autobusového nádraží modernizujícím se městem až k lanovce na Medvědín. Při tom může sledovat tekoucí vodu Labe, která proudí ze dvou pramenů: z Labe a Bílého Labe. Obě řeky se stékají nedaleko nad městem. Kdo procházel podél vod Labe Bílého, jistě nám dá za pravdu, že svůj název nedostalo náhodou.
Lanovka na Medvědín je sedačková – využívají ji nejen pěší turisté, ale i lyžaři. Na jednu sedačku se vejdou čtyři pasažéři a rodina s dětmi sem naloží třeba i skládací kočárek nebo jízdní kolo. Z Medvědína se vychází na túru. Cesta je dlouhá asi 7 km a nabízí výhledy na krkonošské vrcholky, nezastihne-li turistu mlha pro hory typická. První zastávkou může být Šmídova vyhlídka, o něco dále se asfaltovou cestou přichází na Vrbatovu boudu a místo zvané Zlaté návrší. Což takhle dát si pravou krkonošskou česnečku, koláč z horských borůvek anebo orosenou sklenici Krakonošova piva? Málokdo odolá… Za Vrbatovou boudou stojí mohyla sportovců-lyžařů Hanče a Vrbaty, kteří zde zahynuli během mezinárodního lyžařského závodu v roce 1913.
Horská pěšina pádí kolem vojenského pohraničního bunkru, říčky Pančavy a Pančavského vodopádu (148 m), nejvyššího v ČR. K vidění jsou všeliké druhy horských květin, jako např. chráněný fialovomodrý hořec. Na návštěvníky čeká výhled z další vyhlídky jménem Ambrožova, ležící na skále. Zvlášť milovníci romantiky si všimnou, že socialistické monstrum ze železa a betonu zvané Labská bouda do krajiny příliš nezapadlo. Jak by mohl sám název napovědět, k cíli odtud už není daleko.
Zbývá zhruba kilometr Labskou loukou ozdobenou klečí a trávou, a hle: pramen Labe je tu. Ten „turistický“ vyvěrá nedaleko Polska v nadmořské výšce 1386 m. Ten pravý pak o trochu dál... Na kamenné zdi je možné se dočíst, kterými městy Čech a Německa (je jich celkem 26) protéká tato evropská řeka, než se vleje do Severního moře. Labe je veletok, který symbolicky spojuje Čechy a Němce už zde – u svého pramene.
Na cestu zpět se lze vydat stezkou přes Pančavskou louku. Od Vrbatovy boudy se mohou nechat unavení poutníci odvézt autobusem do Horních Míseček, zdatnější sejdou zpátky do Medvědína. Cesta není mimořádně náročná, ale z kopce do kopce. Možná tak budete kráčet v Krakonošových šlépějích…
VERONIKA ČEPELKOVÁ


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou