26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

TV Noe: Nejtěžší ze všeho bude začít

20. 2. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/8 Duchovní služba v armádě, 20.2.2006, Autor: Pavel Siuda

Co nového přinese digitalizace elektronických médií do českých domácností a jak na moderní technologie zareagují křesťané? Na tyto otázky hledali odpovědi účastníci mediální konference, kterou 18. února připravilo ostravské Studio Telepace společně s Radiem Proglas.

Hlavním bodem programu se stala prezentace projektu pořadatelů - satelitní křesťanské TV Noe. Ta má vstoupit do éteru už letos o Velikonocích. „Čas zbývající do jejího spuštění už počítáme téměř na hodiny,“ uvedl ředitel Telepace P. Leoš Ryška a upřesnil, že prvním dnem, kdy bude možné zachytit satelitní signál rodinné televize Noe, se stane pondělí po Květné neděli. Autoři projektu prozradili, že Noe nabídne zpravodajské, dokumentární, zábavné i duchovní pořady vlastní výroby i od domácích a zahraničních spolupracovníků. Podle současných plánů se TV Noe „probudí“ vždy v osm hodin ráno a dopolední blok zakončí polední modlitbou Anděl Páně. Druhá část vysílání začne v šest hodin večer a skončí o půlnoci modlitbou Simeonova kantika.

Start TV Noe přirovnal ředitel studia Telepace P. Leoš Ryška ke startu letadla. „Start vyžaduje nejvíce energie, protože letadlo se musí odlepit od startovací plochy. Když už je ve vzduchu, je to dobré. Prosíme o ,dobu hájení‘, protože ze začátku bude vysílání chudší, ale držte nám palce,“ požádal účastníky konference salesián Leoš Ryška.

Šíření signálu přes satelit Astra 3A bude stát TV Noe devět milionů korun ročně. Další peníze však bude muset vynaložit na zajištění vysílání a výrobu pořadů. Peníze chtějí provozovatelé získávat přímo od diváků. „Potvrdilo se nám, že lidé křesťanskou televizi chtějí. V anketě nám finanční podporu slíbilo téměř padesát tisíc příznivců,“ vysvětluje P. Ryška.

Finanční podpora TV Noe však nebude jedinou investicí, která diváka čeká. Bude-li chtít zachytit satelitní vysílání, musí si pořídit digitální satelitní přijímač a parabolickou anténu. „Satelit je nejlepší objednat u nejbližšího dodavatele. Firma nainstaluje přijímač, namontuje parabolu a naučí majitele s přístrojem zacházet. Komplet vyjde na asi dva a půl tisíce korun plus cena za montáž,“ upřesnil ředitel Proglasu P. Martin Holík. Za satelitní přijímač už majitel nemusí platit žádné další poplatky. Vlastník satelitu navíc zachytí všechny programy Českého rozhlasu, slovenské křesťanské Radio Lumen a Radio Proglas. Vedle TV Noe bude na satelitu mezi nekódovanými televizemi jen omezený počet dalších programů.

Předkladatelé projektu TV Noe v současné době také žádají o licenci na pozemní digitální vysílání. O jejím udělení však Rada pro rozhlasové a televizní vysílání zatím nerozhodla. Pokud se tak nestane na jejím příštím zasedání 28. února, dojde na rozhodnutí zřejmě až po datu platnosti nedávno schváleného zákona, který upravuje možnosti digitálního vysílání elektronických médií v České republice.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou