26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

'Tudy vede cesta' - říkají odborníci

2. 9. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/36 Zamřížovaný čas - pohled na vězeňství z druhé strany, 2.9.2008, Autor: Dagmar Volencová

První výrobní hala v samostatně střeženém areálu věznice Oráčov byla uvedena do provozu v červenci tohoto roku. Jedná se zatím pouze o jednu směnu – až v září začne pracovat i druhá, přibudou pracovní místa celkem pro 160 odsouzených.

Oráčov je věznicí s ostrahou, což logicky klade zvýšené nároky na bezpečnostní opatření při zaměstnávání trestanců mimo areál věznice. Budování výrobních zón uvnitř střežených objektů se tak jeví jako výhodnější. „Státu se vyplatí i přímé, aktivní investice do výrobních zón,“ řekl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil na tiskové konferenci v červnu letošního roku. „Navštívili jsme v Bavorsku několik detenčních ústavů, kde jsme se ujistili, že to zkrátka funguje.“ Nová výrobní hala zahrnuje dílnu, sklady materiálu, šatny, sociální zařízení pro odsouzené a další zázemí.
Kolem celého areálu vznikla 5 metrů vysoká zeď a oplocení se zabezpečovací technikou. Součástí stavby jsou i komunikace, odstavné plochy a chodníky v areálu; pro navádění odsouzených byl upraven průchod mezi věznicí a zónou. Objekt je napojen na inženýrské sítě ve věznici. Vznikl tak autonomní, samostatný výrobní areál o ploše 12 000 m2, v němž je možné postavit další budovy. Věznice nabízí areál k pronájmu podnikatelům.

Soukromí podnikatelé
„Zájem o zaměstnávání vězňů je veliký, ale je třeba pro ně najít činnost, která bude přiměřeně jednoduchá,“ říká Luděk Kula, ředitel Vězeňské služby. V Oráčově spolupracují se soukromou firmou na kompletacích – ať už jsou to kompletace propagačních materiálů, kabelových svazků do televizí, příborových setů, píšťal do kukačkových hodin aj. Výsledné produkty jsou určeny pro německý trh, a to prostřednictvím českých firem. Nově otevřená hala umožní po zavedení druhé směny zdvojnásobení výroby.
„V současnosti je v České republice zaměstnaných 60,5 procent práceschopných vězňů,“ nechal se slyšet na zmíněné tiskové konferenci ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Před několika málo lety to bylo jen něco přes 40 %. „Současná vláda chce dosáhnout 70 procent,“ pokračoval Pospíšil a dodal, že k tomu bude ale zapotřebí dalších investic.

Pracovat je povinnost
„Výzkumy ukazují, že zaměstnaní vězni mají mnohem menší sklony k opakování trestné činnosti,“ míní ministr Pospíšil. Navíc ze zkušeností z programu zaměstnávání prý vyplývá, že ochota vězňů pracovat je vyšší než nabídka pracovních mist. Existují ale ještě další důvody pro podporu zvyšování zaměstnanosti – totiž fiskální. Vězňové se tímto způsobem podílejí na financování výkonu svého trestu, dále je z čeho splácet škodu, k jejímuž zaplacení byli odsouzeni, a v neposlední řadě mohou platit výživné na své děti. Kdo tedy dostane možnost pracovat? „Kritérií je více,“ vysvětluje ředitel věznice Oráčov Pavel Třasák. „Velký vliv má například množství nesplacených závazků. Přihlíží se ale také k tomu, že pro ´hodnější´ vězně je to motivace. Nejen proto, že si vydělají peníze, ale mají příležitost trávit čas nějakou činností, zaplnit dny.“
Na druhou stranu nelze říci, že možnost být zaměstnán se dává za odměnu. „Práce je povinností vězně,“ uzavírá Luděk Kula, ředitel Vězeňské služby.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou