26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Tržiště, kde naleznete křesťanství

8. 9. 2004

|
Tisk
|

Vydání: 2004/9 Křesťanství a internet, 8.9.2004, Autor: Jiří Macháně

KVAS A SŮL ZEMĚ V CELOSVĚTOVÉ SÍTI
Vstoupil do životů mnoha lidí, stal se každodenní realitou, pracovním nástrojem i tichým a ke komunikaci vždy připraveným společníkem. Řeč je o elektronické informační dálnici - celosvětové počítačové síti - o internetu. S Ignácem Muchou, správcem a tvůrcem internetových stránek pražského Pastoračního střediska sv. Vojtěcha, jsme hovořili o křesťanství, církvi, lidech a pastoraci v tomto novém prostoru.


Do jaké míry ovlivnily rozšiřování internetu v prostředí církve nedůvěra v tento nový komunikační prostředek a strach z neznámého?
Určitě hrály roli obavy z něčeho nového. Setkával jsem se s názory, že jsou to jen zbytečně vyhozené peníze, že si 'hrajeme s počítačem' a že bychom se raději měli věnovat nějakému solidnímu dílu pro Boží království. Mnozí už pochopili, že i pastorace na internetu je prací na Boží vinici. Téměř nikdo už netvrdí, že internet je ďáblův nástroj.

Rozvoj stránek pražského pastoračního střediska (www.vira.cz) podpořilo vedení diecéze, které se nezastavilo jen na 'osvědčených' způsobech pastorace. Máme také papeže, který tento způsob komunikace a nástroj pastorace hájí a podporuje.

Podle sociologických průzkumů jsou katolíci, potažmo křesťané, poměrně konzervativní skupinou. Projevuje se to nějak i na internetu?
My křesťané jsme prostě menšina, a máme někdy nedostatek odvahy 'jít s kůží na trh'. V počátcích bylo na straně církve cítit určitou nepružnost a strnulost, ale naštěstí tomu tak nebylo všude. Návštěvníci našich stránek jsou ale povětšinou lidé poměrně otevření - učí je tomu také internetové prostředí.

Vnímají lidé internet v oblasti informací o křesťanství jako srovnatelného partnera rádia, televize a novin?
Kdo internet začal používat, tak ho jednoznačně vnímá jako rovnocenného, dokonce i důvěryhodnějšího konkurenta ostatních médií. Nepřehlédnutelným faktem je, že spoustu informací o nás křesťanech, o naší víře a svátcích, čerpají novináři právě na internetu.

Němečtí odborníci na internetovou pastoraci tvrdí, že když se lidé v tomto prostředí nesetkají s křesťanstvím, bude to pro mnohé znamenat, že neexistuje...
Lidé, kteří se naučili vyhledávat informace na internetu, už jinde hledají málokdy, protože všechny ostatní způsoby jsou pro ně příliš zdlouhavé a nepohodlné. A když na internetu nějaké informace nejsou k nalezení, tak pro ně jakoby neexistují. V životě každého člověka jsou přitom chvíle, kdy je konfrontován s hledáním odpovědí na otázky po Bohu, smyslu života, posmrtném životě apod. Je na nás, abychom těmto lidem maximálně 'urovnali stezku'. Způsobů, jak to dělat, je několik. Buď pojednávat přímo o otázkách víry nebo tato témata začlenit do textů o životním stylu, o vztazích, o vědě, o přírodě a podobně. Obojí je důležité a v naší praxi se to ukazuje jako přínosné.

Pro ilustraci uvedu příklad: pokud zadáte do světového internetového vyhledávače google slovo 'láska', nabídne vám na předních místech texty i z našeho webu vira.cz. Kdyby při vyhledávání lidé nenašli lásku v souvislosti s křesťanstvím, narazí na ni jinde, např. v souvislosti s pornografií.

Jakou roli hrají na 'českém křesťanském internetu' finance? Tvorba tohoto média musí být nesrovnatelně levnější než například tištění novin či rozhlasové vysílání...
Už je pryč doba euforie, kdy převládal názor, že internet 'nic nestojí'. Náklady na tuto práci prostě jsou - patří mezi ně např. pořízení počítače, umístění stránek na internet, připojení, programové vybavení, čas strávený aktualizací apod. Pokud jsou ale stránky dobře postavené a mají dobré správce, pak jsou každopádně levnější a řekl bych i efektivnější než ostatní sdělovací prostředky.

Některé křesťanské stránky financuje přímo církev, jiné jsou placeny z dobrovolných příspěvků. Těm, které nemají alespoň částečně zajištěný trvalý přísun financí, hrozí, že se svým čtenářům a dobrodincům budou muset trochu podbízet svým obsahem.

Existuje mezi křesťanskými internetovými stránkami něco jako konkurence a boj o čtenáře?
Samozřejmě že ano. Dobrá konkurence může přinášet užitek. Kvalitním konkurentem vira.cz je brněnský katolik.cz, který má moravské akcenty, zatímco my vycházíme více z českého prostředí. Česká republika je malá, křesťané jsou tu v menšině a pokud chceme dělat kvalitní věci, měli bychom se také doplňovat. Situace u nás je jiná než v Polsku, Německu, Francii nebo u anglicky psaných stránek. Tam je čtenářů mnohem více, a tedy i větší prostor pro alternativy.

Jistě jste se setkal s pochybnostmi o tom, že by křesťanství mohlo prorazit nebo obstát v internetovém prostoru plném komerce a negativních jevů...
Pokud už někdo na internetu je a má tam své místo, nemůže ho jen tak ztratit. Je to docela jiné než u tištěných novin, které jsou závislé na počtu prodaných kusů. Na internetu jsou náklady víceméně stále stejné. Je to jako na nekonečně velkém tržišti se spoustou různých stánků s lákavým zbožím, kde jsou i stánky nabízející křesťanství. Mohou být nenápadné, ale jsou tam.

Kdo vyhledává nabídku právě těchto 'stánků'?
Ten náš navštěvují nejen křesťané, ale i lidé hledající, nevěřící nebo stojící proti víře. Poznáme to z přímých ohlasů a podrobných statistik. Vyčteme z nich mnoho. Například, že naše stránky navštěvují lidé 24 hodin denně nebo že česky rozumějící čtenáři je vyhledávají po celé zeměkouli. Máme radost z přímých reakcí, v nichž lidé píší, jak jim pomáháme. Přicházejí také záporné a sprosté e-maily, které svědčí zase o tom, že naše stránky nalezli i lidé, kteří s vírou nemají nic společného.

Rozšířila se představa, že díky internetu se křesťanství dostane blíž k lidem. Vy sám jste před časem řekl, že internet je novým světadílem, který je osídlovaný vším možným, co na světě je. Jak se daří tento kontinent osídlit?
Křesťanství se tam stává rovnocenným partnerem ostatních témat. Od průkopnických dob se podařilo přeměnit stránky z jakéhosi magazínu v prostředek aktivní komunikace se čtenáři. Na internetu má každý možnost reagovat - mnohé stránky nabízejí čtenáři možnost články komentovat přímo. Do redakce lze také poslat e-mail. Na katolik.cz reagují lidé v 'otázkách a odpovědích' a také spolu diskutují. Na christnet.cz jsou v provozu rozsáhlé diskusní stránky. To, že se lidé nechali vtáhnout do této komunikace, je skvělé, ale někdy je bohužel vidět, že diskutovat příliš nedovedou.

Není to s nabídkou křesťanství na internetu podobné jako s televizí? ČT2 s kvalitnější produkcí sleduje pár tisíc lidí a Novu plnou pokleslé zábavy sledují miliony...
Bible jasně hovoří o malém stádci, kvasu a soli země. A křesťané už internet 'prokvasují'. Vždy, když byla církev silná, tak jí to příliš nesvědčilo. Naopak, je-li církev slabá, může lépe přicházet s otevřenou nabídkou, která je i na internetu doma. Křesťanství je tam lidem blízko, je dosažitelné, a to kdykoliv, kdekoliv a v jakékoliv životní situaci toho kterého člověka. Stačí si sednout k počítači - ráno, v poledne, večer nebo v noci.

Je pastorace prostřednictvím internetu možná? Základem církve je přeci společenství. Může se společenství realizovat 'virtuálně'?
Společenství neznamená jen fyzickou blízkost. V jedné lavici v kostele mohou sedět lidé, kteří k sobě mají mnohem dál než ti, kteří spolu komunikují přes půl zeměkoule pomocí internetu. V žádném případě tím neříkám, že by lidé měli přestat chodit do kostela nebo nežít v místním společenství církve, ale pastorace přece není jenom 'být někde spolu'. Jde i o impulsy, které člověk přijímá a následně ve svém životě zpracovává. A zde má své významné místo právě internet, který kromě množství informací umožňuje navazovat a pěstovat komunikaci i takovým lidem, kteří nemají odvahu a příležitost vejít s křesťany do dialogu. Proto se na nás obracejí ti, kdo hledají víru, chtějí se nechat pokřtít, řeší otázky vztahů, krizové situace nebo problémy se sexualitou. U nás mohou zůstat anonymní. Pokud však chtějí, nabízíme jim samozřejmě osobní kontakt s knězem, společenstvím či odborníkem i v místě bydliště, když nám dotyčný sdělí adresu.

Čím je nebo může být internet užitečný 'etablovaným' křesťanům?
Pokud někdo žije z víry, potřebuje se stále setkávat s Božím slovem, hledá podněty a myšlenky pro svůj rozvoj, odpovědi na pochybnosti víry, vyhledává další křesťany a křesťanské akce. A právě internet tohle všechno v hojné míře nabízí.

'Bible hovoří o malém stádci, kvasu a soli země. A křesťané internet prokvasují,' říká Ignác Mucha, správce stránek www.vira.cz

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou