16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Trojice nových jáhnů na univerzitě

19. 9. 2017

|
Tisk
|

Trojice akademických pracovníků přijala v sobotu v budějovické katedrále sv. Mikuláše z rukou biskupa Vlastimila Kročila jáhenské svěcení.

Vydání: 2017/38 Fatimské poselství putuje Českem, 19.9.2017, Autor: Radek Gális

Příloha: Diecézní zpravodajství - Českobudějovická diecéze



Trvalými jáhny se stali děkan teologické fakulty Jihočeské univerzity (TF JU) Rudolf Svoboda, vedoucí katedry etiky, psychologie a charitativní práce TF JU Michal Opatrný a proděkan Zdravotně sociální fakulty (ZSF) JU Ondřej Doskočil.
„Děkuji Bohu, který mě způsobem, jemuž ještě ani teď nedokážu plně porozumět, vedl na cestě víry k diakonátu,“ svěřil se Rudolf Svoboda. „Děkuji také našemu biskupu Vlastimilovi, který mě povolal do služby pro diecézi. Vzhledem k tomu, že já i moji dva kolegové pracujeme na Teologické či Zdravotně sociální fakultě Jihočeské univerzity, budeme se naše jáhenství snažit realizovat primárně zde, a to hlavně službou slova studentům, zaměstnancům či těm, kdo přicházejí na přednášky nebo do kurzů celoživotního vzdělání,“ dodal jáhen.
Hlásat evangelium
„Ženatí mužové mohou přijmout jáhenství jen tehdy, pokud jsou to tzv. viri probati – zkušení mužové,“ přidává se Michal Opatrný. „To neznamená, že si o sobě myslím, že jsem dostatečně zkušený, ale že se mnou církev udělala dobrou zkušenost. O jáhenství jsem se zajímal už od střední školy osobně, později i odborně. Když mne pak biskup vyzval, abych zvážil přijetí svěcení, sešla se moje zkušenost povolání se zkušeností církve,“ pokračuje Michal Opatrný a zdůrazňuje, že i k jáhenství povolává Bůh.
„Pracuji na teologické fakultě, která je součástí veřejné vysoké školy. Znamená to hlásat evangelium nejen při výuce teologie, ale i zodpovědným přístupem k akademické práci, ke kolegům, studentům a veřejnosti,“ dodává Michal Opatrný.
Inventura hřiven ve středním věku
Osobní rovinu ke službě církvi zdůrazňuje i Ondřej Doskočil. „Myšlenka na jáhenství se mi uhnízdila v mysli kolem 35. roku života, což je tzv. kanonický věk pro přijetí svěcení u ženatých mužů. Asi to souvisí s jakousi inventurou hřiven ve středním věku, kdy jsem se začal více zaobírat tím, co všechno jsem od Hospodina dostal a jak bych mohl jeho investici do mě zúročit. Od té doby se ve mně vtíravá myšlenka opakovaně vynořovala se stupňující se intenzitou,“ říká Ondřej Doskočil, který na ZSF vyučuje 16 let – nejprve latinu, později zdravotnickou etiku a religionistiku.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou