26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Trmice: katolická farnost v konkurzu

23. 2. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/9 Václav IV., 23.2.2011, Autor: Jiří Prinz

Na české poměry nevídaná pohroma postihla trmickou farnost v litoměřické diecézi. Kvůli dluhům v řádu desítek milionů korun skončila koncem minulého roku v konkurzu. Co se v Trmicích vlastně stalo?

Neštěstí trmické farnosti se začalo psát v březnu 2009, kdy se místní farář P. Jiří Voleský po předchozích konzultacích s litoměřickým biskupstvím rozhodl zakoupit dřevařskou pilu, kde se vyráběly pilinové brikety a palivové dříví. Trmická farnost již delší dobu úspěšně obchodovala se dřevem, a tak nikdo nepředpokládal, že by nová pila mohla způsobit jakékoli problémy. „Od minulého majitele bylo zdůrazňováno, že pila je výdělečná, a my jsme naivně na tuto informaci spoléhali. Podle pozdějších výpočtů byla pila od počátku silně ve ztrátě, měsíčně kolem 400 – 500 tisíc korun,“ vysvětluje P. Jiří Voleský. Vše ještě zhoršila skutečnost, že P. Voleský se o narůstajících dluzích pily dozvěděl až s mnohaměsíčním zpožděním. To si dodnes vyčítá. „Je třeba přiznat, že jsem podnikání řádně nekontroloval, spoléhal jsem na lidi, kteří se o to starali,“ říká farář, který si ale stále myslí, že konkurzu se bylo možné vyhnout. „Jsem přesvědčen, že insolvence farnosti nebyla nutná. Mohli jsme v nejkrajnějším případě rozprodávat pozemky,“ tvrdí. Na litoměřickém biskupství však mají na věc jiný názor. „Po poradě s odborníky z řad právníků a ekonomů, po projednání v ekonomické radě diecéze a po jednání biskupa, generálního vikáře, ekonomické rady a zástupců farnosti Trmice jsme došli k názoru, že insolvenční řízení je jedinou možnou variantou řešení problému. Toto řízení chápeme jako nástroj k ochraně dlužníka, tedy farnosti, před živelným uspokojováním věřitelů, které by se mohlo snadno zvrhnout v rabování,“ říká generální vikář litoměřické diecéze P. Stanislav Přibyl. 

Zachrání se aspoň kostel?

Konkurz na trmickou farnost byl vyhlášen 2. prosince minulého roku. Dluh, který nákup pily farnosti způsobil, nyní dosahuje přibližně 35 milionů korun. Majetek farnosti je však odhadován na částku vyšší než 80 milionů korun, a tak se mezi farníky okamžitě rozběhla petice požadující, aby byl z konkurzního řízení vyjmut alespoň kostel a fara. Cena kostela s inventářem a farou totiž nedosahuje podle odhadů ani 30 milionů korun, a tak je podle signatářů petice možné věřitele uspokojit z rozprodání zbylého majetku farnosti. „Byla by veliká škoda pro lidi, kteří zde žijí a jsou s kostelem a farou svým náboženským přesvědčením svázáni, kdyby byly kostel s farou prodejem v konkurzu ztraceny,“ stojí v petici, kterou už podepsalo více než tisíc lidí. Část farníků však nechce spoléhat na případný úspěch petice a založila proto občanské sdružení Fiat voluntas tua, jehož cílem je sehnat dostatek finančních prostředků na vykoupení kostela s farou. „Kupní cena majetku farnosti bude totiž podle odborníků výrazně nižší než cena odhadní, a tak se obáváme, aby nakonec nenastala situace, že se věřitele vůbec nepodaří uspokojit. Proto jsme přikročili k naší iniciativě,“ říká předsedkyně občanského sdružení Marie Gottfriedová (více viz www.kosteltrmice.cz).

Kauza má i světlou stránku

I přes nejistou budoucnost trmické farnosti má podle generálního vikáře litoměřické diecéze P. Stanislava Přibyla celá kauza i svou pozitivní stránku. „Farnost se mimořádně stmelila a usiluje o své zachování především jako živé společenství věřících. Osud trmické farnosti se stal vlastní celému městu Trmice, jak dokládá živý zájem o dění, ochota pomoci a mimořádná aktivita zastupitelstva města v této věci. To, co se v Trmicích stalo a děje, není tragédie, i když je to závažná záležitost. Jsem přesvědčen, že se tato prekérní situace může Božím zásahem stát jakousi ´šťastnou vinou´, která nám i mnoha lidem okolo ukáže, co je v životě křesťanů opravdu důležité,“ uzavírá P. Stanislav Přibyl.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou