16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Tříkrálová sbírka hlásí rekordní štědrost

29. 1. 2019

|
Tisk
|

Lehce přes 119 milionů korun. To je kvalifikovaný odhad Charity, kolik peněz se letos vybralo do Tříkrálových pokladniček. V čase uzávěrky tohoto vydání KT bylo sečteno 99 % sbírky (118 milionů korun).

Vydání: 2019/5 Papež v Panamě: Mládí není čekárna, 29.1.2019, Autor: Tomáš Kutil



Oproti loňsku (112 375 686 korun) se do pokladniček vybralo téměř o sedm milionů korun víc. „Výsledky opět ukazují, že lidé v Česku mají štědré srdce, důvěřují sbírce a rádi přispějí pro dobro těch, kteří se bez pomoci druhých neobejdou. Díky těmto finančním darům můžeme lépe a ve větším rozsahu pomáhat seniorům, matkám s dětmi v tísni, lidem s postižením, rodinám v tíživé situaci, sociálně vyloučeným a lidem bez domova. Menší část výnosu putuje na charitní projekty pro chudé v zahraničí, zejména v Africe a Asii,“ říká ředitel Charity Česká republika Lukáš Curylo. „Děkuji všem dárcům, dobrovolníkům i zaměstnancům, kteří se na Tříkrálové sbírce podíleli! A zejména koledníkům, neboť ti jsou pro sbírku naprosto nenahraditelní,“ dodává.
„Ve všech institucích, které jsme navštívili, jsme byli přijati velmi vstřícně a opravdu s radostí. Na ulicích jsme zažili postoje obojího druhu: někteří se zastavili rádi a hned chtěli přispět do kasičky i s poděkováním za naši službu pro potřebné, jiní raději přešli na druhý chodník nebo otočili hlavu či mávli rukou,“ popisuje svou zkušenost biskup Antonín Basler, který se do koledování sám zapojil.
Celkový výnos Tříkrálové sbírky 2019 bude znám v jarních měsících. Kromě peněz z pokladniček totiž zahrne také dárcovské DMS a přímé dary na sbírkový účet.
Jako první sečetli koledu v českobudějovické diecézi. Vybralo se tam 7,5 milionu korun. „Děkuji všem, kteří otevřeli své dveře, za laskavé přijetí koledníků a štědrost. Velký dík patří koledníkům, koordinátorům, spolupracovníkům, malým i velkým dobrovolníkům za nasazení a veškeré úsilí během přípravy i v průběhu sbírky samotné. Díky nim bylo požehnáno tisícům domácností a vybrané peníze mohou dále pomáhat,“ vzkazuje Jiří Kohout, ředitel Diecézní charity.
Do Tříkrálové sbírky se zapojují rovněž cizinci a spoluobčané, jejichž mateřským jazykem není čeština. Například členové Německé římskokatolické farnosti v Praze, kteří podobnou sbírku znají z domova. „V Německu a Rakousku má dlouholetou tradici, ještě delší než v České republice,“ říká P. Martin Leitgöb, duchovní z pražského kostela sv. Jana Nepomuckého na Skalce, kde se němečtí katolíci scházejí každou neděli k bohoslužbám. Letos ve svém kostele vybrali 45 700 korun, tedy o čtyři sta korun více než vloni. Do částky patří i finanční dary z německého a rakouského velvyslanectví.
Z peněz, které dárci vhodili koledníkům do kasičky, zůstává 65 % přímo v obci či regionu, kde se vykoledovaly, 15 % využije na své projekty diecézní charita, 10 % pomůže potřebným v zahraničí, 5 % putuje na celostátní charitní projekty a na režii sbírky jde zákonných 5 %.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou