16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Třicet tisíc vánočních poutníků v Betlémě

2. 1. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/1 Máš důvěru v budoucnost?, 2.1.2006

Oslav vánočních svátků v Betlémě se zúčastnilo zatím nejvíc lidí od zahájení palestinské vzpoury před více než pěti lety. Podle úřadů přišlo na 30 000 poutníků a turistů. Důvodem je skutečnost, že výrazně polevilo izraelsko-palestinské napětí a Izrael zmírnil přísná opatření pro vstup návštěvníků do Betléma.

Při půlnoční mši v Betlémě vyzval patriarcha latinského obřadu z Jeruzaléma, Michel Sabbah, k ukončení násilí mezi Izraelci a Palestinci. „Existuje skutečná příležitost dosáhnout míru v příštím roce, kdy mají mít Izraelci a Palestinci volby,“ uvedl na sklonku roku 2005.
Ve svém vánočním poselství, které adresoval nejen křesťanům, ale všem Palestincům a všem Izraelcům, pak uvedl: „Bůh vás stvořil, abyste se vzájemně nebáli a nezabíjeli se, ale abyste jeden druhého milovali, abyste vzájemně budovali a spolupracovali.“ Dále se obrací k politikům: „Buďte staviteli života, nikoliv smrti. Mějte porozumění, že po tak dlouhé době demolování, smrti a bojů tyto cesty nemohou a nikdy nevyprodukují nic jiného než více demolicí, smrti a bojů,“ řekl a vyzval k dobré vůli, díky které lze nalézt vyhovující řešení.

ABBÁS I ŠARON: CHCEME MÍR
Bohoslužby se zúčastnil také šéf palestinské samosprávy Mahmúd Abbás, který, stejně jako izraelský premiér Ariel Šaron, přislíbil, že bude v roce 2006 usilovat o mír. „V naší trpké a bolestivé situaci využíváme této duchovní a náboženské příležitosti k vyslání mírového poselství našim izraelským sousedům,“ řekl Abbás. „Všichni potřebujeme mír a já hodlám vyvinout veškeré úsilí k jeho dosažení,“ vzkázal Ariel Šaron z Tel-Avivu.
Za mír ve Svaté zemi se během své půlnoční mše svaté modlil také papež Benedikt XVI.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou