23.–29. dubna 2024
Aktuální
vydání
17
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Tři sta mariánských sobot

30. 6. 2015

|
Tisk
|

Milostná soška Panny Marie de Foi v Hlubokých Mašůvkách na Znojemsku má svůj původ v Belgii před bezmála čtyřmi stoletími. A právě tuto sobotu, kdy ze širokého okolí přijdou do Mašůvek stovky lidí na hlavní roční pouť, společně prožijí i jubilejní 300. pouť první soboty v měsíci.

Vydání: 2015/27 Putování za sv. Cyrilem a Metodějem, 30.6.2015, Autor: Václav Štaud

Příloha: Diecézní zpravodajství KT 27-28 Brněnská diecéze

Živou, velmi oblíbenou tradici zde založili v srpnu roku 1990 místní farář P. Ludvík Tichý a znojemský děkan Mons. Jindřich Bartoš. Inspirací jim byly úspěšné mariánské soboty na poutním místě Maria Roggendorf v Rakousku. Úmysly modliteb a mše svaté stanovili za oživení víry v tomto pohraničním kraji, za duchovní povolání, za laické spolupracovníky ve farnostech a za mír ve světě. Ani jediná mašůvecká měsíční pouť pak nebyla po celých 25 let vynechána, pouze z liturgických důvodů museli několikrát přeložit termín.
„Kdo sem jednou zavítá, odchází s hlubokým duchovním zážitkem a rád se vrací. Navíc může stále objevovat něco nového. Postupně se podařilo obnovit působivý přírodní poutní areál s mnoha sochami a studnou s výbornou léčivou vodou, vybudovat farní zahradu s chatkami, na faře je nová střecha, kostel má novou fasádu a právě byla dokončena i pohodlná komunikace až ke vchodu,“ chválí zvelebování poutního místa manželé Milada a Jiří Švihálkovi. Bydlí ve Znojmě, ale jejich místo je o víkendech – v létě i v zimě – před vchodem do mariánského poutního kostela. Rozdávají letáčky s programem poutí, informují a provedou zájemce, střeží památný areál i kasičky pro dárce. „Dnes se pro člověka, který dělá něco jen tak pro radost, užívá slovo dobrovolník. A my? Jsme u Panny Marie v Mašůvkách šťastní,“ vyznává se Jiří Švihálek. 
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou