16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Tři koruny denně pro dítě v Kongu

21. 11. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/47 Umí být církev vděčná?, 21.11.2006, Autor: Kateřina Šťastná

Obyvatelé Konga napjatě očekávají, jak dopadne 2. kolo prezidentských voleb. Jsou to totiž první demokratické volby po 40 letech. Během následujících týdnů se ukáže, jestli v čele země stane dosavadní prozatímní prezident Joseph Kabila, nebo bývalý vůdce povstalců, viceprezident Jean-Pierre Bemba.

„Lidé napjatě očekávají, co se bude dít po volbách. Je pravda, že jsou šťastní, že po 46 letech diktátorství a neklidu sem přichází demokracie. Naděje v lepší budoucnost po volbách je vysoká, ale přitom nikdo vlastně neví, co konkrétně to přinese,“ říká augustinián P. Guillaume, který v Kongu pomáhá především sirotkům a dětem z ulice. „Pokud budou výsledky voleb akceptovány, je naděje na mír a může začít obnova země. V opačném případě budou pokračovat nepokoje a krvavé potyčky,“ dodává. Největším problémem je podle něj to, že oba kandidáti na prezidenta mají vlastní armádu. Jak uvedla agentura Kathpress, k nenásilným volbám vyzvala také katolická církev v Kongu a požádala oba kandidáty, aby nevyužívali svých ozbrojených milicí.

I MALÁ ČÁSTKA ZACHRÁNÍ ŽIVOT
K nejvíce postiženým nepokoji i občanskou válkou v Kongu patří děti. Právě pro sirotky a děti z ulice vybudoval řád augustiniánů Středisko sv. Rity. To však před více než půl rokem stát uzavřel a některé děti se ocitly opět na ulici. P. Juan Provecho, který koordinuje českou pomoc Kongu, říká, že se situace nezměnila a domov zůstává stále uzavřen. O většinu ze 130 dětí je již postaráno. Jak ale dodává, některé byly adoptovány chudými rodinami, které jim nemohou finančně zajistit ani stravu, natož pak přispívat na vzdělání. „Teď je potřeba získat peníze pro 35 dětí, což dělá na rok na studium 2 000 Kč a na stravu 1 000 Kč. To je přibližně 7 Kč denně na studium a 3Kč denně na jídlo. Pokud dárcům finanční situace nedovoluje zaplatit 3 000 Kč, stačí přispět „jen“ na stravu a jiný člověk doplatí studia, nebo naopak. I malá částka dokáže zachránit lidský život,“ dodává P. Provecho. A jak informuje přímo z Konga P. Guillaume, pokud volby dobře dopadnou a v zemi nastane mír, je šance, že Středisko sv. Rity opět otevřou. A pak, jak dodává, je i možnost, že čeští dárci budou moci podporované děti přímo v Kongu navštívit.
Více informací na www.augustiniani.cz.



Každých pět sekund umírá hladem jedno dítě. Uvedl to v New Yorku v sídle OSN stálý pozorovatel Svatého stolce, arcibiskup Celestino Migliore, během zasedání komise pro realizaci projektu „Desetiletí pro vykořenění bídy“. Také papež Benedikt XVI. nedávno zdůraznil, že se musí radikálně změnit celosvětový ekonomický systém, aby se mohlo začít se snižováním počtu lidí, kteří trpí hladem. Nyní žije ve světě 854 milionů trvale podvyživených lidí.
(RaVat, red)


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou