26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Tři dny bouřily v Odrách aplausy

27. 3. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/13 Proč mladí lidé (ne)vstupují do řádů?, 27.3.2007, Autor: Jiří Macháně

Čerstvý sníh trošku zkomplikoval minulý týden cestu všem, kdo se vypravili do severomoravských Oder na letošní celostátní přehlídku zájmové a umělecké činnosti žáků a studentů církevních škol. Nikoho však neodradil a na akci hostovanou místní pedagogickou a zdravotnickou školou sv. Anežky dorazilo všech čtrnáct přihlášených církevních zařízení.

Šest stovek studentů sledovalo po tři dny téměř padesát hudebních, divadelních či tanečních vystoupení. „Atmosféra byla neuvěřitelná. Obrovským kladem přehlídky je, že není soutěžní. Je to takové přátelské setkání,“ vysvětluje ředitelka hostitelské školy Pavla Hostašová. Sál bouřil aplausy a potlesky na otevřené scéně. Umění studentů posuzovala také pětičlenná porota odborníků během tzv. hodnotících seminářů, při kterých praská sál, protože všichni jsou zvědaví, co na představení říkají lidé, kteří divadlu, hudbě či tanci rozumějí. „Každý chce slyšet hodnocení svého čísla,“ říká Pavla Hostašová a dodává, že úroveň byla letos opravdu vysoká. „Mnozí si pod slovy přehlídka církevních škol představují, že to bude taková vánoční besídka. Jenže přijíždějí děcka, která na svých číslech pracují třeba celý rok. To není jako udělat dvě zkoušky a hurá do Oder,“ usmívá se ředitelka Hostašová a druhým dechem dodává, že bez spolupráce celého pedagogického sboru by se žádná přehlídka neuskutečnila.
A protože je to akce církevních škol, nezapomnělo se denně ani na duchovní program. K postu patří křížová cesta, kterou studenty provedl P. Petr Fichna na školní zahradě. „Byla to jedna z krásných příležitostí, jak ukončit hezký den a poděkovat za něj,“ říká jedna z oderských učitelek Markéta Navrátilová.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou