26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Třetího dne vstal z mrtvých

20. 4. 2005

|
Tisk
|

Vydání: 2005/14 Oblékání do kostela, 20.4.2005

Na místo konání večerní slavnosti nazvané „Hod Beránka – Pesach“ upozorňují příchozí nejen rozzářená okna městské knihovny v Rájci-Jestřebí na Blanensku, ale zejména štěbetání dětských hlásků. Je středa letošního pašijového týdne a lidé se tu právě scházejí, aby se nápodobou židovské večeře připravili na nastávající slavení Kristovy oběti a zmrtvýchvstání.

Sál knihovny je už docela plný. Kolem stěn sedí dospělí a uprostřed na koberci asi čtyři desítky dětí různého věku. Kromě kněze, který zde vystupuje v roli hostitele – hlavy izraelské rodiny, hraje svou roli ještě mladá žena jako matka domu a také jedno z dětí. Všichni ostatní tvoří „velkou domácnost“. Přítomní se stávají svědky zapálení svící, žehnání vína (pro děti a řidiče je ke čtyřem přípitkům připraven vinný mošt), obřadného mytí rukou, přípravy zeleniny, bylin, masa, moučníku, a zejména pak nekvašeného chleba – macesu. Jak vysvětluje místní duchovní správce a organizátor slavnosti P. Pavel Opatřil, účelem večera není přesná rekonstrukce dávných událostí. „Důležitější je vytvoření společenství, které má skrze nahlédnutí do starozákonního předobrazu eucharistie přiblížit Boží lásku k nám a dějinnou logiku Ježíšova vykupitelského díla,“ dodává. Dospělí prožívají slavnost s velkým zájmem, ale pozoruhodné je zaujetí dětí. Mezi nimi donedávna sedávala i Martina Veselá, ale tentokrát se studentka biskupského gymnázia přidala ke skupině mladých, kteří (kromě hospodyní, jež pekly) pomáhají s obsluhou účastníků.
Farníci z Rájce-Jestřebí takto oslavují vstup do Velikonoc už pošesté. Pokaždé to prý bylo trochu jinak, podle toho, jaké se dařilo získat nové nápady.

HOŠŤÁLKOVICKÉ PAŠIJE
Každý rok provází velikonoční dobu četba či zpěv příběhu umučení Ježíše Krista – pašije. Ve farnosti Hošťálkovice poblíž Ostravy se už před několika lety rozhodla místní mládež pašije zahrát. Od té doby se každoročně mladí lidé scházejí na nácvik už během postní doby. „Snažíme se o to, aby to nebyla jen ,klasika‘. Jsou prostě podle nás, tak jak to cítíme a chceme ukázat i ostatním. Každý rok tak společně vytváříme pašije úplně nové,“ uvedla Veronika Semerová, která měla v letošních pašijích úlohu vypravěče. Scénář se rok od roku mění. „Pokaždé si naše režisérka vymyslí něco nového a my už pak jen trpíme na zkouškách,“ říká s úsměvem Martin Kocur, představitel Jidáše. Letošní hošťálkovické pašije byly neobvyklé také tím, že kromě klasických postav v nich vystupovaly také dvě „imaginární“ – Dobro a Zlo.

„DĚTSKÉ VELIKONOCE“ V POLIČCE
Získat děti pro liturgii je umění. Ve východočeské Poličce na tom zdejší rodiny pod vedením P. Rudolfa Zahálky a pastorační asistentky Aleny Sienské intenzivně pracují už pět let. Společné prožívání velikonoční liturgie patří k vrcholům jejich úsilí. Bezprostřední příprava začíná o páté neděli postní, které se v lidové tradici říká „smrtná“. V Poličce nevynášejí slovanskou bohyni smrti a zimy Morenu, ale rodiče se modlí na pobožnosti křížové cesty a děti se sejdou na faře, kde připravují slavnost smíření. Své rodiče pak prosí o odpuštění svých chyb. Každé dítě připraví na svůj šátek (symbolizující prostřený stůl) hostinu, kterou pak s rodiči oslaví vzájemné usmíření. „Všichni byli naměkko a nikomu se nechtělo jít domů,“ říká P. Rudolf Zahálka.
Už dopoledne na Zelený čtvrtek se děti sešly v kostele při úklidu. Děvčata ozdobila „Getsemanskou zahradu“ a chlapci-ministranti naposled nacvičovali liturgii. „Pro děti je důležité, aby kostel byl jejich,“ vysvětluje P. Zahálka. Liturgie Velkého pátku začíná v poličském chrámu sv. Jakuba společnou prostrací – hlubokým klaněním se Pánu. Tváří k zemi neuléhá jen kněz a ministranti, ale na fialový pruh látky ve středu hlavní lodi také děti. Po obřadech vigilie Zmrtvýchvstání následovalo společné agapé (slavnostní večeře), na které přispěla svými dobrotami každá rodina z farnosti. „Je to vyvrcholení velikonoční radosti, kterou mohou v Poličce prožívat rodiny společně se všemi dětmi,“ uzavírá Alena Sienská.

(vaš, čer, zim)

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou