12.–18. března 2024
Aktuální
vydání
11
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Tomáš Halík jubiluje ve filmu i knihou

22. 5. 2018

|
Tisk
|

Tomáš Halík, jeden z nejznámějších českých duchovních, oslaví 1. června 70. narozeniny. Mysleli jste, že o něm víte všechno? Dokument České televize Dialogy se světem jej ukazuje ne zcela obvykle: jako pochybujícího, váhajícího i upřímně dojatého.

Vydání: 2018/21 Nový biskup: Mám v srdci pokoj, 22.5.2018, Autor: Alena Scheinostová

Příloha: Perspektivy 21


Jeho portrét jsem stavěla jako příběh člověka, který své jistoty hledá a nachází skrze nejistoty, úzkosti a strach. Snažila jsem se zobrazit jeho cestu jako příběh opětovného a vědomého vstupování do nejistoty, překonávání strachu a překážek,“ popsala KT autorka snímku, dokumentaristka Veronika Korčáková.
S kameramany Janem Šusterem a Miroslavem Jankem na filmu pracovala čtyři roky v rozmezí let 2014 až 2018 a Tomáše Halíka doprovází do jeho domovského kostela Nejsvětějšího Salvátora v Praze, do londýnského Hyde Parku i na ceremonii převzetí Templetonovy ceny. Využívá i některé archivní záběry, na kterých vedle mladého Halíka vidíme Jana Pavla II. či kardinála Františka Tomáška. „Všechny tyto cesty za vzpomínkami a prestižními oceněními jsou ve filmu rámovány Halíkovými úvahami o jeho tehdejších i dnešních úzkostech, váháních či nejistotách,“ dodává dokumentaristka.
Za jednotící téma autorka zvolila paměť – přesněji způsob, jakým se historická společenská paměť prolíná s pamětí a historií osobní. „‚Bůh je paměť,‘ říká na jednom místě filmu Tomáš Halík. To jsem chtěla promýšlet a zároveň prozkoumat, jakým způsobem se on sám zapsal do paměti některých lidí, kterým v životě hodně pomohl,“ přiblížila Veronika Korčáková.
Hlubokým momentem snímku je v této souvislosti sekvence natočená ve vězení, za kovovou mříží, u nevzhledného vězeňského stolu. Nositel světových cen a čestných profesur u něj sedí s doživotně odsouzeným vrahem Dušanem, který v kriminále nastoupil cestu obrácení i díky četbě Halíkových dopisů a knih. A najednou zde padají všechny přívlastky a nálepky – vidíme prosté a upřímné setkání dvou stárnoucích známých. „Chtěla jsem, aby se Tomáš Halík po oceněních, která v průběhu filmu sbírá po celém světě, setkal s někým z úplně jiného prostředí, s nímž navázal vztah už dřív a kdo ho průběžně nosí v srdci a v paměti,“ doplnila autorka. „Dušan mi řekl, že díky podpoře Tomáše Halíka nespáchal ve vězení sebevraždu.“
Veronika Korčáková už s Tomášem Halíkem pracovala na dřívějším dokumentu Tajemství rodu, s malou přestávkou spolu tedy prožili intenzivních šest let. „V různých situacích jsem se na něj mohla vždy absolutně spolehnout,“ říká filmařka a dodává: „Je to člověk nesmírně citlivý, a i když tak třeba vždy nepůsobí, má také velký smysl pro potřeby druhých a skutečně mu na nich záleží. A je naprosto nezištný.“
Film k životnímu jubileu bude logicky bilanční. Veronika Korčáková snímek zarámovala Halíkovým vyprávěním o mezním okamžiku na Antarktidě, kdy byl blízko smrti. Zakončila jej pak jeho přemítáním o stárnutí, odcházení a tom, jak člověk „obstojí před Bohem – v prostoru, kde už vůbec nepůjde o čestné doktoráty,“ jak říká výstižně. Celkově se jí podařilo vstoupit ne snad přímo do knězova titulního dialogu se světem – na to je snímek příliš intimní –, ale do dialogu s člověkem Tomášem Halíkem určitě.
Na konci května vychází v Nakladatelství Lidové noviny Halíkova vzpomínková kniha s podtitulem . Srovnání Halíkovy autobiografie s tím, jak jej vidí a jak mu rozumí o generaci mladší filmařka, jistě nebude bez zajímavosti.
Tomáš Halík: Dialogy se světem. Scénář a režie Veronika Korčáková, premiéra na ČT2 29. 5. ve 21.00, repríza 30. 5. v 16.20 tamtéž. Po odvysílání bude snímek k vidění v internetovém videoarchivu České televize

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou