26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Tisíce lidí oslavily svatohostýnské jubileum

22. 8. 2012

|
Tisk
|

Vydání: 2012/34 Kardinál mládeži: odmítejte lež a netoleranci, 22.8.2012, Autor: Jiří Gračka

Teploty přesahující třicítku a nebe bez mraků vytvořily minulý víkend výborné podmínky k tomu, aby na Svatém Hostýně mohly proběhnout oslavy stého výročí korunovace zdejší mariánské sochy. Vrcholem jubilea, na které se moravské poutní místo připravovalo téměř dva roky, se stala mše svatá za účasti našich i zahraničních biskupů.

Všechny příchozí, kteří se na poutním místě scházejí už od brzkého sobotního rána, vítá zvuk sedmi zvonů, které byly v rámci příprav na jubilejní oslavy pořízeny z darů věřících. Poslední z nich byl do věže zavěšen počátkem srpna. „Hlas hostýnských zvonů se teď konečně může nést do širokého okolí,“ těší se z výsledku svého déle než rok trvajícího úsilí Josef Psík, iniciátor sbírky, během níž se podařilo nashromáždit sedm milionů korun.

Slavnostní mše svatá, k níž zvony všechny přítomné zvou, se nekoná v bazilice, nýbrž na přilehlé louce. Z jedné strany ji vymezuje pódium s oltářem a vyobrazením mariánské sochy, která byla na Svatém Hostýně korunována právě před sto lety. Druhé pódium na opačné straně bohoslužebného prostoru obsadila pětistovka zpěváků z celé Moravy, kteří pro tuto příležitost vytvořili rekordně velký pěvecký sbor.

Mši svaté předsedá olomoucký arcibiskup Jan Graubner a společně s ním jsou u oltáře přítomni další biskupové z naší vlasti, ale i z Polska a Slovenska. S homilií se k věřícím obrátil nitranský světící biskup Marián Chovanec a připomněl, že Panna Maria je pro věřící vzorem křesťanského života i přímluvkyní. „Důkazem velké účinnosti její pomoci jsou tisíce mariánských poutních míst po celém světě a mezi nimi Svatý Hostýn, který je po staletí pro okolní země majákem pravé víry,“ zdůraznil slovenský biskup.

JUBILEJNÍ ROK POKRAČUJE…

Po mši svaté, jíž se účastnilo téměř deset tisíc lidí, pokračoval program jubilejních oslav koncertem dechové hudby. Nedělní odpoledne návštěvníkům poutního místa nabídlo představení Teátru Víti Marčíka a večer ve svatohostýnské bazilice vystoupil houslista Václav Hudeček společně s Janáčkovým komorním orchestrem z Ostravy.

Radost z vydařených víkendových oslav má i předseda přípravného jubilejního výboru Matice svatohostýnské Ivo Buráň. „Kvůli panujícímu horku muselo sice více lidí vyhledat lékařské ošetření, ale nic vážnějšího se nikomu nestalo,“ zmínil Ivo Buráň. Oslavy jubilejního roku budou podle něj pokračovat v následujících týdnech dalšími poutěmi, kdy se na Svatém Hostýně sejdou učitelé, rodiny či vězni totalitních režimů.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou