16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Tisíce lidí odmítly potraty

5. 4. 2016

|
Tisk
|

Zhruba čtyři tisíce lidí z celé republiky se o víkendu sešly v centru Prahy, aby vyjádřily odpor vůči umělým potratům. Přišlo i mnoho rodin s malými dětmi.

Vydání: 2016/15 Na Velký pátek přišlo díky svátku více lidí, 5.4.2016



Slunečné sobotní počasí vylákalo do ulic i ty, kteří do poslední chvíle nevěděli, jestli se Národního pochodu pro život zúčastnit. Připojilo se také mnoho celých rodin, takže v ulicích bylo vidět nezvyklé množství malých dětí. Vše začalo už v deset hodin ve svatovítské katedrále, kde kardinál Dominik Duka celebroval mši svatou. Zkrátka nepřišli ale ani ostatní křesťané. Paralelně se totiž konala řeckokatolická bohoslužba u sv. Klimenta či evangelikální bohoslužba. Účastníci pochodu pak zamířili na Klárov, kde je čekal zhruba dvouhodinový program. Jeho moderování se ujal Aleš Juchelka se Zdeňkou Rybovou z Hnutí Pro život.
Přítomní vyslechli dva bloky písní souboru Karmína a pro děti zahrál Víťa Marčík pohádku O šípkové Růžence. Mezitím přítomné pozdravili např. zástupci rozhlasové stanice Radio Proglas nebo pražského magistrátu. Mezi účastníky Pochodu pro život vládla příjemná a uvolněná atmosféra a rodiny s dětmi využily krásného počasí k tomu, že si v prostorách parku uspořádaly piknik. Organizátoři totiž zajistili pro všechny na místě občerstvení i toalety. Velký zájem byl o trička a další propagační materiály, které organizátoři v jednom ze stánků prodávali. Na tričkách byl nápis „jsem kreativní, jsem pro život“, přičemž těhotné ženy a děti je měly zadarmo.
Tohoto programu Pochodu pro život se neúčastnili jen lidé z Prahy. Mezi přítomnými byl třeba zájezd z Jihlavy, který vedla jedna ze zakladatelek Hnutí Pro život Sylva Bernardová. Ta se o záchranu nenarozených dětí zasazuje už asi 30 let.
Zhruba ve dvě hodiny se všichni přítomní vydali na Václavské náměstí. Nesli přitom české vlajky, modro-červeno-bílé balonky, transparenty proti potratům nebo desítky symbolických bílých křížů. Jejich cesta vedla kolem Karlova mostu a Národního divadla, kde potkali i několik odpůrců, kteří měli nesouhlasné transparenty.
Akce vyvrcholila pod sochou sv. Václava, kde krátce vystoupil kardinál Dominika Duka nebo plzeňský biskup František Radkovský. Oba se vymezili vůči umělým potratům a poděkovali rodičům dětí. „Národ i Evropa vymírají a jiné národy je mohou nahradit. Dalo by se říct, že pácháme národní sebevraždu,“ řekl ve svém projevu biskup Radkovský. Jako zástupce vlády se akce zúčastnil i vicepremiér Pavel Bělobrádek.
Na Pochod pro život reaguje otevřený dopis, který podepsalo několik mladých žen. „Hnutí Pro život vybízí k ochraně nenarozeného života, ale na druhou stranu spolupracuje s organizací D. O. S. T., jež odmítá solidaritu s žijícími lidmi, kteří přišli do Evropy, aby zde nalezli útočiště. Jejich stanovisko jsme mohli vidět na oficiálním transparentu, kde stálo: „Čí bude naše země? Jejich? Češi, mějte děti!“ Nevidíme důvod, proč by při obhajobě hodnoty lidského života měla být akcentována otázka národní identity, o které vypovídá i název samotné akce. Neměla by se ochrana lidského života týkat každého bez ohledu na jeho vyznání či státní příslušnost?“ ptají se v otevřeném dopise. Hnutí Pro život jim poděkovalo za vyjádření názoru, ale dále se k dopisu nechce vyjadřovat.
TOMÁŠ KUTIL, PAVEL SMOLEK

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou