26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Text evangelia ožívá pod rukama

13. 11. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/46 Česká kina po 100 letech, 13.11.2007, Autor: Michaela Straková

V neděli 18. listopadu proběhne v kostelích v Čechách i na Moravě sbírka při tzv. Dni Bible. Právě z jejího výnosu je vedle České biblické společnosti financováno také České katolické biblické dílo (ČKBD). Za příkladem jeho činnosti jsme se vypravili do Zlína. Právě tam totiž v minulém týdnu zavítali zástupci ČKBD, aby pozvali místní věřící na kurz praktické práce s Biblí, který pořádají ve svém centru v Dolanech u Olomouce.

Kurzy jsou založeny na poznávání biblických příběhů pomocí postaviček, které si účastníci vlastnoručně vyrobí.
Účastníci kurzu dostanou do ruky kostru, kterou tvoří drát, sisal, olověné botičky a polystyrenová hlava s vlasy ze srsti různých zvířat. Pak je obšívají oblečením. „Postavičky nelze koupit, jedině vyrobit na našich kurzech,“ říká Marie Klašková z Českého katolického biblického díla. „Výroba první postavičky trvá skoro celý víkend. Ale ty další už jdou rychleji,“ popisuje.
Základem kurzu je práce s určitým biblickým příběhem. Účastníci přemýšlí o postavách, které v podobenství vystupují – o jejich vlastnostech a o tom, jaké poselství daný text má. „Příběh jim pak doslova ožívá pod rukama,“ vysvětluje ředitel ČKBD P. Petr Chalupa.
ČKBD připravuje biblické hodiny, víkendové kurzy, přednášky a pořady Bible v liturgii, které vysílá Radio Proglas. Více na internetových stránkách www.bible-cz.org


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou