12.–18. března 2024
Aktuální
vydání
11
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Teologové proti eutanazii

3. 12. 2019

|
Tisk
|

Děkani tří teologických fakult zveřejnili otevřený dopis, který adresovali Parlamentu ČR. Varují v něm před chystaným zákonem o eutanazii.

Vydání: 2019/49 Teologové proti eutanazii, 3.12.2019, Autor: Tomáš Kutil


 
Obsáhlý list je členěn do sedmi bodů, v nichž se teologové vyjadřují k aktivní eutanazii i asistované sebevraždě. Chtějí tak přispět do celospolečenské diskuse. Podotýkají například, že stav trvalé a nesnesitelné tělesné bolesti bez naděje na zlepšení je už nyní medicínská praxe schopna vyloučit, protože „je-li péče poskytována adekvátně, má potřebné řešení i pro veliké útrapy“.
Zamýšlený zákon tak podle nich „není prostředkem pro zmírnění situace trpících, nýbrž legalizací jejich (sebe)usmrcení. Má legitimizovat situaci, kdy osoba, jež se rozhodla ukončit svůj život, vtahuje do svého úmyslu další osoby, jež se mají na její smrti vědomě podílet,“ upozorňují děkani pražské, jihočeské i olomoucké katolické teologické fakulty – Vojtěch Novotný, Rudolf Svoboda a P. Peter Tavel. Dále varují, že zapojení lékaře do eutanazie by přineslo zásadní změnu vztahu mezi lékařem a pacientem.
Schválení navrhovaného zákona by podle děkanů mohlo vyvolat i tzv. efekt kluzkého svahu: „Na roveň fyzického a duševního utrpení pacientů jsou pak stavěny psychické útrapy spojené se zdánlivě neřešitelnými existenciálními otázkami a sociálními problémy. Může dojít také k tomu, že je vůle trpícího ukončit svůj život dokonce pouze předpokládána a k usmrcení dochází i bez požádání. Takové nebezpečí je neúnosné.“
Proti eutanazii a asistované sebevraždě se před časem společně vyslovili křesťané, židé a muslimové (více v KT 45).
Plné znění dopisu najdete na webu ktf.cuni.cz

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou