12.–18. března 2024
Aktuální
vydání
11
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Ten, který nemluvil, ale konal

19. 3. 2019

|
Tisk
|

Sv. Josef byl tesař, je proto uctíván i jako patron dělníků.

Vydání: 2019/12 Biskupové se modlili na poušti, 19.3.2019

Svátek sv. Josefa (19. 3.)

Byl poslušný a plnil, co po něm chtěl Bůh. Celkem třikrát mu Bůh vzkázal ve spánku, co od něho žádá. Poprvé, aby neváhal vzít si za ženu Pannu Marii a stát se Ježíškovi, který se měl Marii narodit, zástupným otcem. Podruhé byl opět vyzván ve snu, aby zachránil Svatou rodinu před vrahy, kterým zlý král Herodes přikázal dítě zabít. A potřetí slyšel Josef hlas od Boha, aby se po Herodově smrti vrátil z vyhnanství zpět do Nazareta, kde Svatá rodina nalezla klidný domov a kde Ježíš vyrůstal.
V čem se chceme Josefovi podobat? Máme být pracovití a poctiví jako on. Máme umět naslouchat Bohu, poznat, co od nás očekává, a pak jej vždy poslechnout. Josef nemluvil, ale konal. Pokaždé když se probudil, vstal a udělal, co od něj Bůh chtěl. V ničem neselhal. Poslechl „na slovo“.
I malé děti vědí, že jsou chvíle, kdy neposloucháme, vymlouváme se, slibujeme, ale neplníme. Nešlo by to hned na první pokus? I my se máme snažit poznat svá slabá místa, sklony k lenosti, neposlušnosti, sobectví. Chybou je také, když moc mluvíme, ale „skutek utek“.
Bůh má vždy přednost před tím, co chceme my. To, že Josef zachránil Svatou rodinu, svědčí o tom, že přímo hrdinsky obstál. Jistě byl Bůh při něm, ale i Josef musel odvést svůj díl odvahy. Ptejme se: Jsme i my stateční, nebo spíš někdy zbabělí nebo ustrašení? Zkoumejme naši výdrž a to, jestli příliš brzy nevzdáváme své dobré úmysly? V tom všem je nám svatý Josef výzvou, oporou, učitelem – a především přítelem.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou