26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Tématem února je společenství

27. 1. 2015

|
Tisk
|

Národní eucharistický kongres vstupuje do druhého měsíce svého trvání. Tématem pro únor je společenství.

Vydání: 2015/5 Latina na ústupu?, 27.1.2015, Autor: Tomáš Kutil

Také k tomuto tématu jsou připraveny podrobné podněty pro pastorační aktivity ve farnostech. Připravila je pražská arcidiecéze a jsou stejně jako minulý měsíc rozděleny pro děti, mladé lidi a dospělé. „V této praktické katechezi se snažíme postupnými kroky vést mladé lidi od toho, co je jim přirozeně blízké (společenství), k tomu, aby postupně získali odstup, a tak nahlédli skutečné principy, na kterých společenství církve stojí,“ přibližují tvůrci podnětů pro mládež.
Co oživuje město?
Na začátku je podle přípravného týmu dobré vyhnout se vyzrazení základního tématu, jež mají mladí lidé objevit teprve postupně. „Nejprve skupině zadáme, aby z dřevěných kostek vybudovala město a neopomněla nic důležitého. Na stavbu jim dejme 20 minut. K tvorbě je dobré pustit nějakou hudbu,“ zní první pokyn.
Když je dílo hotové, mladí lidé by měli uvažovat a diskutovat nad tím, zda v městské struktuře nechybí nic důležitého. „Velmi často nikdo v rámci této hry nejmenuje ‚lidi‘. Město je sice funkční, ale nejsou v něm lidé. Proto další otázka má vést k tomu, aby tento základní prvek města objevili,“ popisují tvůrci podnětů. Mladí lidé pak mohou využít čajové svíčky, zapálit je a umístit k domům, aby symbolizovaly obyvatele města. Poté mohou společně diskutovat, co jednotlivé lidi spojuje. Co by mělo být ve společenství, k němuž by rádi patřili?
„Postupně zkusme s mladými sepsat vše, co je skutečným pojítkem lidí, kteří se hlásí k církvi. Jde o to, abychom sestavili základní kérygma: Naše město vybudoval Bůh tím, že nás stvořil a posléze vykoupil,“ navrhují tvůrci. Poté mohou mladí lidé Boží přítomnost ve městě konkrétně ztvárnit – například svící nebo křížem.
Jsme součástí, ne jen pozorovateli
Na závěr by měli všichni společně shrnout, co právě vytvořili a co si díky tomu uvědomili. Například takto: „Společenství je primárně skupina živých bytostí, které něco zásadního spojuje. Ústřední téma si společenství připomíná slavením. Slavit v kontextu víry znamená připomínat si události, díky nimž dnes žijeme a stojíme v milosti, setkat se s aktéry, ale i událostmi a prožít je v oslavené podobě. V našem případě jde především o setkání s Bohem. Díky tomu jsme součástí města, nejen jeho pozorovateli či staviteli. Stáváme se jeho obyvateli. V přeneseném významu se máme ponořit do církve a spolu s ní slavit, abychom mohli naplno být s Bohem, a díky tomu se setkáváme také s ostatními navzájem.“
Podrobně zpracované podněty pro mládež, děti i dospělé jsou k dispozici na www.nek2015.cz.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou