16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Zraje jako dobré víno

15. 9. 2015

|
Tisk
|

16. září, o svátku sv. Ludmily, si u nás připomínáme Den církevních škol. Při této příležitostise školy rády pochlubí svými výsledky, záměry, aktivitami i tím, jak se liší od těch ostatních.

Vydání: 2015/38 Pomoc uprchlíkům koordinuje speciální web, 15.9.2015, Autor: Václav Štaud



Při této příležitosti je tedy čas položit otázku, jaká je dnes přidaná hodnota církevních škol a zařízení nejen pro jejich zřizovatele, ale i pro celou společnost. Mají po více než dvou desetiletích stejný význam jako v době svého vzniku, kdy byly odrazem porevolučního nadšení? Některým institucím, oblíbeným ještě před nástupem totality, čas už smysluplnost odvál. Ale u církevního školství tomu tak naštěstí není, protože nepřestává plodit dobré ovoce. S přibývajícími léty naopak zraje jako dobré víno a jeho kvalitní služby jsou ceněny a vyhledávány.
„Daří se nám plnit všechny tři základní úkoly. Vedle poskytování kvalitního vzdělání je to boření předsudků a na neposledním místě skutečnost, že dokážeme studenty učit v jiném než materiálním rozměru,“ hodnotí výsledky své školy spirituál Církevního gymnázia v Plzni P. Robert Bergman. Potvrzuje tak, že úkolem církevních škol a zařízení je také zajistit, aby absolventi rozlišovali duchovní hodnoty, uměli vytvářet správné vztahy a ovládali sociální kompetence. Aby byli dobře připraveni zařadit se po bok vzdělaných a moudrých tvůrců hodnot, manažerů, vědců, umělců i charakterních politiků. A ti slabí a zranitelní aby i přes mnohdy těžké postižení neskončili na ulici a uměli prožít Bohem propůjčené roky aktivně. A třeba se ještě dokázali realizovat v podobě obětavé pomoci druhým.
Své vlastní poslání srovnává P. Bergman s prací kaplanů v armádě, nemocnicích nebo věznicích. Tyto druhy pastorace jsou podle něj podobné. „Dobrý kaplan by měl obětavě sloužit svěřeným duším, být jim otevřený bez rozdílu stavu jejich víry. Má lidem nabízet rozhovory, případně krizové intervence ve všech jejich těžkostech. I studenti mohou mít velmi vážné problémy! Často s nimi řeším starosti, na které ještě vlastními silami nestačí. Přitom poměrně dlouho trvá, než mladý člověk ke svému kaplanovi-spirituálovi najde správný vztah, než se přesvědčí, že jsem tu opravdu pro něj. Já si pak každého projevu takové důvěry nesmírně vážím, zvláště od člověka, který své duchovní zakotvení teprve hledá,“ svěřuje se spirituál gymnázia.
Letos jsem dva páry bývalých studentů s radostí oddával
Jeho studenti k němu nacházeli cestu také o uplynulých prázdninách. A nezapomínají ani starší absolventi: „Často se někdo z nich zastaví. Letos na konci srpna jsem dokonce dva páry s velkou radostí oddával a nedávno se mi dostalo cti pokřtít první dítě bývalých studentů naší školy,“ usmívá se P. Robert Bergman.
Problematikou katolického školství se zabývá řada církevních dokumentů. „Katechetická sekce ČBK v současné době připravuje nový dokument, který mimo jiné zakotvuje pravidla duchovní dimenze v oblasti katolického školství. Ten by měl být k dispozici už v první polovině nastávajícího roku,“ informuje KT P. Mariusz Kuźniar, ředitel Katechetické sekce ČBK.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou