16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Vzdělávání kněží je správná investice

24. 3. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/13 Vzdělávání kněží, 24.3.2009, Autor: Václav Štaud

O dalším studiu duchovních hovoříme s brněnským biskupem Vojtěchem Cikrlem, který vzdělávání kněží řadí k prioritám své pastýřské služby. Důraz při tom klade zejména na základní formační povinnosti.

Jak v brněnské diecézi probíhá formační setkávání kněží?

V naší diecézi, a asi je to podobné i v diecézích ostatních, je povinnost formačního setkávání kněží do pěti let od vysvěcení. Mám radost, že na ně chodí i velké množství kněží a jáhnů všech věkových kategorií. Setkání bývají zahájena společnou modlitbou breviáře, následuje duchovní slovo a po něm přednáška s diskusí. Přednášejícími jsou odborníci především v teologických oborech, ale také osobnosti z oblasti vědy, kultury či veřejného života. Mimo tento program probíhá každý měsíc pro nově vysvěcené kněze celodenní setkání s tzv. formátory. Ke kněžským setkáním patří rovněž missa chrismatis na Zelený čtvrtek, při níž spolu s jáhny kněží obnovují své sliby. Nedávno byl zaveden tzv. Den pro posvěcení kněží, který se koná kolem slavnosti Nejsvětějšího Srdce Ježíšova. Pro moravskou provincii je neméně důležité třídenní postní formační setkání kněží a jáhnů na Velehradě. Tradičně dobrou atmosféru má i letní kněžská pouť v Kostelním Vydří, kde se setkávají kněží české i moravské církevní provincie, a také velké množství lidí, kteří se za ně modlí.

Jak se postupuje při vysílání kněží na studia do ciziny?

Obecně lze říci, že ke studiu v zahraničí vysílá vždy představený. Nemohu mluvit za ostatní biskupy nebo řádové představené, ale v naprosté většině oslovuji vhodné bohoslovce nebo kněze sám. Impuls k tomuto oslovení nicméně může přijít odkudkoli. Jedná-li se o kněze, trvám na tom, aby po vysvěcení nejprve zůstal několik roků v běžné pastoraci – a až po této zkušenosti byl vyslán ke speciálnímu studiu.

Preferujete v zahraničí římské univerzity?

Mým cílem je mít vzdělané odborníky na všechny důležité obory s kontakty na zahraniční experty. A tak kněží, bohoslovci i laici, kteří se na svoji službu připravovali nějaký čas v cizině, nepobývali pouze v Římě, ale také v Německu, Rakousku, Polsku, Izraeli, Belgii, Francii, USA nebo na Slovensku. Někdy o místě rozhodovala možnost získání stipendia. Ti, kteří mají studovat například dogmatiku, jdou obvykle do Insbrucku, do frankfurtského Sankt Georgen nebo do Říma, kde je největší výběr univerzitních specializací. Studium v Římě má kromě možnosti ubytování v české koleji Nepomucenum ještě jednu velikou přednost, jíž je blízkost papeže a centrálních orgánů. Řím je zvláštním místem, kde je možné být v kontaktu s církví na celém světě, zakoušet její univerzalitu a určitým způsobem ji pak předávat dál.

Jak je to s úhradou studia a ubytování v cizině?

Studium v zahraničí je mnohem dražší než doma, kde náklady na jednoho bohoslovce za rok studia činí kolem jednoho sta tisíce korun. Pro diecézního kněze nebo bohoslovce proto není možné studovat v cizině bez přislíbeného stipendia. Se žádostí o podporu se obracím na pomáhající organizace v zahraničí, k nimž patří Kirche in Not, Renovabis nebo americká biskupská konference. Někdy hradí studijní pobyt i komunity nebo hnutí. Takto je placeno ubytování, strava, univerzitní poplatky. Případný zbytek hradí diecéze.

Je možné uvést, kolik kněží a ve kterých oborech si v brněnské diecézi za dvě svobodná desetiletí zvýšilo kvalifikaci?

Snažil jsem se to spočítat a spolu s těmi, kteří ještě studují, je to téměř šedesát kněží. Když k tomu přidám i laiky, pro něž biskupství získalo stipendia, je to mnohem víc. Vedle toho je zde i velký počet vzdělaných kněží, kteří byli k dalšímu studiu vysláni svou kongregací nebo řádem a kteří jsou též zapojeni do pastorace.

A kde mohou kněží získaných odborností využít?

Samozřejmě jako vysokoškolští učitelé. Dále mají na starosti různé oblasti péče o lidi v pastoraci, o kněze, jáhny, bohoslovce, mládež, rodiny nebo přednášejí v kurzech pořádaných biskupstvím a dalšími organizacemi. K tomu bych rád dodal přesvědčení, že prostředky investované do vzdělání kněží se mnohokrát vrátí v dokonalejší službě lidem.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou