26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

'Věř v Krista, cpi nám peníze a dělej, co říkáme'

19. 9. 2005

|
Tisk
|

Nedělní mše skončila a před kostelem postávají v družném hovoru hloučky věřících. V té chvíli kolem prochází parta mladých lidí. Pohledy se střetávají a v některých hlavách příslušníků obou táborů se mihne: „Co je to za divný lidi?“ Odpovědi se většinou nikdo nedočká, ale všichni ji mlhavě tuší. Následující anketa nabízí reakce sedmi mladých lidí z různých koutů republiky, kteří odpovídali na dotazník ve výzkumu P. Jana Linharta a jeho spolupracovníků. Respondenti užívali hrubšího jazyka a namnoze pohoršlivých slov. Nad křesťany visí otazník, co by oni řekli mladým lidem. Zůstalo by u shovívavé křesťanské laskavosti, kdyby  kolem prošla parta hlučných výrostků s barevnými vlasy, za nimiž se táhne kouř z bůhvíčeho?

Vydání: 2005/39 Jak vidí církev mladí lidé, 19.9.2005, Autor: Jiří Macháně

HITLER - SLABÝ KAFE
Když jsem byla ještě malá a blbá, tak jsem chodila na náboženství, protože tam chodila i moje kamarádka. Brzo mě to ale pustilo. Jsou to magoři, kteří se akorát snaží zmanipulovat lidi. Dřív mi to tak nepřišlo, protože náš starý farář vypadal, že tomu fakt věří. Ale potom, co u nás světili varhany, tak zastávám tento názor: jako neutrální člověk jsem musela uznat, že je to vyloženě manipulace jiných lidí. Věty, které tam říkali, vyznívaly v tom smyslu, že všichni, kdo nechodí do kostela, jsou divní a hloupí: „Spaste je! Ať přijdou do církve ať odevzdají majetek a my jim za to dáme věčný život.“ Prostě magoření lidí. Jestli jste někdy viděli projev Hitlera, tak to proti tomuhle bylo slabý kafe. Přijde mi absurdní vyznění většiny kostelních řečí. Nezní tam “Chovej se slušně a budeš spasen”, ale “Věř v Krista, cpi nám peníze, dělej, co říkáme. Chovej se jak chceš, všechno se dá odpustit”. A ostatním vzkazují: “Chováš se slušně, ale nevěříš? Tak pojdi, a přijdeš do pekla.” 
(19 let – studentka SOŠ sociální, Dubí)

JE TO CESTA
Líbí se mi, že je to cesta, jak následovat Boha, to je super. A ty lidi se neohlížej na to, co si o nich myslí ostatní.
(16 let – student SOU, Praha-Malešice)

JEPTIŠKY MI POMÁHAJÍ
Rodiče mého přítele mě nenáviděli, protože nejsem pokřtěná. Nutili mě obrátit se na víru, chodit do kostela a modlit se. Ale jeptišky z Hradce Králové mě pomáhají s čímkoliv a nenutí mě k víře.
(19 let - studentka SPŠS, Náchod)

LÍČIL STĚNY A HVÍZDAL SI
Líbí se mi, že někteří kněží se dokáží vcítit do moderního světa. Šla jsem například domluvit s babičkou mši za zemřelé členy naší rodiny a farář tam stál na štaflích, líčil stěny a hvízdal si písničku.
(19 let - studentka Arcibiskupského gymnázia, Kroměříž)

TAKOVÍ SUCHAŘI!
Jsou hodní ve společnosti, kde se každý chová jako barbar. Všichni lidi by se měli změnit k lepšímu. Kdyby byli lidi hodnější, třeba by lépe chápali jejich názory. Ale oni to jsou takoví suchaři!  
(18 let - studentka gymnázia, Duchcov)

ŽE VÁS TO BAVÍ!
Jste tlupa zabedněnců, kteří si myslí, že když si vsugerujou existenci Boha, tak maj lehčí život a žádný starosti. Ale sami dobře víte, že to tak není. Ale i kdyby; máte právo na takový blbosti, ale neotravujte s tím druhý, normálně žijící lidi. Že vás to baví!
(16 let – studentka SOŠ sociální, Dubí)

PROTI VRAŽDĚ
Je dobře, že jsou proti interrupcím, protože to považuju za vraždu a nedokážu si představit, že bych to někdy musela podstoupit a pak s tím pocitem žít.
(16 let - studentka jazykového gymnázia, Hradec Králové)

Z výzkumu P. Linharta vybral mach

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou