26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Těší se, až bude umět číst pohádky sestřičce

29. 8. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/35 Začíná škola!, 29.8.2006, Autor: Václav Štaud

Sedmiletá Magdalénka Matalová přišla otevřít domovní dveře sama. A pěkně pozdravila. Od začátku září už z ní totiž bude velká holka - školačka. Brněnská rodina Matalových nemá na rozhovor moc času, užívají si totiž plnými doušky poslední dny prázdnin a dovolené a právě vybalují. Vrátili se z farního tábora rodin na Vysočině a hned zítra si dvě starší děti odvezou na zbytek prázdnin dědeček s babičkou.

Tak jen rychle nahlédneme do pokoje děvčat, aby se Magdalénka mohla pochlubit svou nejmilejší panenkou a hlavně školní brašnou se vším, co do ní patří. „Protože v létě hodně cestujeme, nenechali jsme nic náhodě a všechno jsme nakoupili už na začátku prázdnin,“ říká maminka Monika. „Magda se navíc nemohla dočkat, přípravy na školu byly dlouho její hlavní starostí,“ dodává paní Matalová.
Ani tatínek Zbyněk nemá kdy na dlouhé vyprávění. Musí uklidit řadu sportovních potřeb, jimiž zpříjemňoval pobyt na táboře svým i ostatním dětem. Je všestranný sportovec, opora farního fotbalového týmu a ke zdravému pohybu vede i své potomky. Stejně jako k víře. Už řadu let jim jde příkladem službou akolyty v brněnském kostele sv. Vavřince.
Aby ještě víc prohloubili náboženskou výchovu dcerky, bude Magdalénka od začátku září následovat staršího bratra Vojtěcha na Cyrilometodějskou církevní základní školu na Lerchově ulici v Brně. „Měli jsme víc důvodů, proč malou hlásit právě k sestrám cyrilometodějkám,“ odpovídá na naši otázku Zbyněk Matal. „Především vidíme, jak moc je tam syn spokojen a jak mu to prospívá. Současně se denně přesvědčujeme o dobré pedagogické úrovni školy,“ dodává tatínek. „Já zase obdivuji, jak sestry cílevědomě vedou děti k poznání, že materiální hodnoty jsou v rodinách vždy až na druhém místě za vzájemnou láskou a porozuměním,“ doplňuje maminka. „Jsme také rádi, že už synovi dokázali vštípit i nezbytnost soucitu s druhými. Na škole je velmi rozvinuté papežské misijní dílo dětí a Vojtěch jej aktivně přenesl i mezi své kamarády do farnosti. Jejich výsledkům se někdy upřímně divíme,“ pochvaluje si paní Monika.

NAJDEŠ SI NOVÉ KAMARÁDY
Jediná Magdalénka není s tímto výběrem úplně spokojená. Trápí ji, že nebude ve třídě se známými děvčaty z mateřské školy nebo z nejmenšího farního sboru. „Najdeš si tam brzy určitě nové kamarádky, uvidíš,“ ujišťuje ji máma. Děvče pěkně maluje a zná už mnoho čísel i písmen. Těší se, že z nich bude skládat slova, věty. „Abych mohla brzo číst pohádky naší Adélce. Jako maminka,“ špitne ještě na rozloučenou a odběhne pomáhat rodičům s dvouletou sestřičkou. Tuhle práci prý má ze všech nejraději.
Pro rodinu nebude jednoduché ani levné doprovázet každý den školačku sem a tam, přes celé Brno. Než trošku povyroste a budou ji moci svěřit bratrovi, musejí se zapojit úplně všichni. Pomoc slíbili také babička s dědečkem. Protože i oni považují kvalitní školu za nejlepší základ pro celý Magdalénčin život.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou